петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2571 прочитания

  Василев към общините: Данъците няма да се увеличават

  Такса смет ще се изчислява по нов начин от 2025, подчерта финансовият министър
  28 февруари 2024, 09:41 a+ a- a

  сн: МФ

  „Министерството на финансите работи изключително добре с общините, тъй като имаме една и съща цел - гражданите да живеят в по-добри условия“. Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на XXXVII Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България. Той съобщи, че правителствената програма за общински инвестиции, заложена за пръв път в бюджета за тази година, върви добре. Първите 400 млн. лв. по нея вече са преведени към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е започнало да сключва договори с общините. 

  Василев изрази увереност, че инвестиционното програма ще продължи в следващите години. Водени са разговори с МРРБ и Комисията по бюджет и финанси в 49-то Народно събрание тя да е револвираща – „когато свършите с един проект, да можете до лимита да го замените с нов проект. Имате интерес максимално бързо да си свършите проектите. По този начин връщаме обратно в ръцете на кметовете как да изглеждат населените места, които управляват, и им даваме ресурса да го постигнат. Това е правилният подход – отговорността да отиде при кметовете, които са най-близо до хората“, заяви финансовият министър.

  Данъците няма да се увеличават, увери Асен Василев. Той подчерта, че част от тях вече остават в местната власт – като патентния данък, който беше въведен за малки ресторанти и заведения. В края на тази година ще се направи анализ, за да се види ефектът от тази мярка. Според него е полезна стъпка почти всички местни дейности, които подлежат на патентен данък, да минат към общините. „Аз не съм против финансовата децентрализация на общините, но трябва да изработите механизъм, който работи за всички“, каза Василев.

  Той призова местната власт да информира инвеститорите, че могат да се възползват от пълния размер на държавната помощ, разрешен от ЕС - от 25% до 50%, за капиталови разходи по проекти. „Повишаването на стандарта на живот на гражданите ще стане след привличане на инвестициите. По този начин ще изградим държава, където всички искаме да живеем“, каза министърът.

  Той припомни на кметовете, че от 2025 г. се променя начинът, по който такса смет и битови отпадъци трябва да бъде изчислявана. „Силно ви насърчаваме да започнете работа по този проблем от сега, за да не стане в последния момент всички да сме изненадани неприятно“, призова той.

  Кметовете се интересуваха и от възможностите за получаване на подкрепа за саниране на сгради. Финансовият министър сподели своето виждане, че всички блокове трябва да бъдат санирани. Според него трябва да се изчерпят всички европейски ресурси и чак тогава да се пристъпи към финансиране от националния бюджет. Министърът обаче предупреди, че оттук нататък финансирането ще е в съотношение 80:20. С НСОРБ предстои да се обсъди как ще подпомагат гражданите да доплащат своята част от 20%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 9 часа
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 1 ден
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 1 ден
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 1 ден
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 1 ден
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство