петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1291 прочитания

  До седмици започват да се секат тестови български евро монети

  Приемането на еврото повишило инфлацията в Хърватия само с 0,2%, заяви управителят на Хърватската народна банка
  27 февруари 2024, 10:29 a+ a- a

  сн: НС

  Опитът на Хърватия за приемане на общата европейска валута беше представен на извънредно заседание на народните представители от Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната. Те се срещнаха с управителя на Хърватската народна банка Борис Вуйчич и обсъдиха различните етапи от процеса по присъединяване на Хърватия към Еврозоната, както и реалното отражение върху потребителската кошница, бизнеса и инвестициите в страната.

  „Хърватия направи безпогрешна смяна на валутата, беше отлично подготвена и постигна невероятен икономически резултат, с ниска инфлация“, подчерта председателят на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната Кирил Петков. По думите му страховете, които се насаждат у хората от безпочвени аргументи, дезинформация и фалшиви новини, трябва да бъдат премахнати с подобен експертен разговор. България се стреми да влезе в Еврозоната през 2025 г. и това е важна тема за всички граждани, отбеляза Кирил Петков.

  Управителят на Хърватската народна банка Борис Вуйчич посочи, че най-трудният от критериите за присъединяването на страната му към Еврозоната е бил свързан с инфлацията. Той представи статистическа информация, според която инфлационният ефект от приемането на еврото в Хърватия е бил с повишение от 0,2 на сто. Борис Вуйчич изброи различните етапи на практическа, юридическа и логистична подготовка, предприети преди въвеждане на еврото, с цел по-хармоничен, надежден и устойчив преход в конвертирането на новата валута. Информационната ни кампания призова гражданите да обменят своите куни в евро още преди да влезем в Еврозоната, като постигнахме 60 на сто изтегляне от обращение още преди 1 януари 2023 г., подчерта управителят на Хърватската народна банка.

  Министърът на финансите Асен Василев припомни, че България е във валутен борд от 1997 г. и част от ползите от присъединяването към Еврозоната вече ги има. Той отбеляза, че до момента страната ни е изпълнила три от четирите стъпки, необходими за приемане на единната европейска валута. „През 2024 г. ще изпълним и критерият, свързан с инфлацията, като се надяваме да станем 21-ата държава-членка на Еврозоната в началото на 2025 г.“, заяви Асен Василев.

  Управителят на Българската народна банка Димитър Радев описа представените данни по време на разговора като напълно съотносими към България. Според него единствената разлика между двете страни е политическият фактор. Димитър Радев съобщи също, че до броени седмици започват да се секат тестовите български евро монети. „Първо ще се сертифицира тяхното качество и след това започва и производството им“, допълни той.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 11 часа
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 1 ден
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 1 ден
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 1 ден
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 1 ден
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство