петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1222 прочитания

  Подписахме Меморандум за насърчаване на търговията и инвестициите с Южна Корея

  Обсъждат се възможни инвестиции в аутомотив сектора, енергетиката и отбраната
  27 февруари 2024, 09:52 a+ a- a

  Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и Инкьо Чонг, министър на търговията, индустрията и енергетиката на Република Корея подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество в насърчаването на търговията и инвестициите между двете страни. Официалното подписване на документа стана по време на Тринадесетата Министерска конференция на Световната търговска организация (СТО), която се провежда в Абу Даби, Обединени арабски емирства. Чрез Меморандума за разбирателство се създава рамка за сътрудничество в търговията и насърчаване на инвестициите между двете страни. Ще се улесни сътрудничеството в областите търговия, инвестиции, индустрия, вериги за доставки и други.

  „Документът ще допринесе за по-добрия обмен на информация и опит в икономическата сфера, за привличане на корейски инвестиции в България и за създаване на конкретни бизнес контакти и партньорства между компании от двете страни“, изтъкна Богданов по време на срещата. „Усилията ни са насочени към диверсифициране на българския експорт и насърчаване износа и на продукти с по-висока добавена стойност. Работим за намиране на нови пазари и за активизиране на икономическото сътрудничество с партньори извън ЕС“, коментира икономическият министър.

  Формите на сътрудничество, съгласно меморандума за разбирателство, включват насърчаване на фирми и физически лица да проучват възможностите за изпълнение на съвместни проекти, насърчаване на сътрудничеството между специализирани субекти и компании и обмена на експерти, учени, техници, студенти и стажанти, насърчаване участието на фирми и лица от двете страни в международни панаири и изложения, провеждани на териториите на двете страни и други.

  Богданов и южнокорейският му колега обсъдиха и възможностите за позиционирането на южнокорейски компании в индустриалните зони у нас, както и възможни инвестиции в сферите на аутомотив сектора, енергетиката, отбраната и проекти за системи за съхранение на енергия. 

  Богданов покани Република Корея да участва с щанд на международното изложение WEBIT, на което България е официална страна – партньор, където да бъдат показани възможностите за иновации и сътрудничество в различни сфери.

  През първите десет месеца на 2023 г. стокообменът с Република Корея е на стойност 379.5 млн. щ.д. и бележи увеличение от близо 30% спрямо същия период на 2022 г. През този период българският износ бележи ръст от 72.4% и възлиза на близо 206 млн. щ.д. Вносът от Корея е на стойност 173.6 млн. щ.д. (0.06% намаление). Салдото е положително за България.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 11 часа
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 1 ден
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 1 ден
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 1 ден
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 1 ден
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство