петък, 19 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1966 прочитания

  БНБ: Лихвите по кредитите за фирмите растат по-бързо от тези за домакинствата

  Икономиката ще продължи да расте, а инфлацията да се забавя, прогнозират от банката
  26 февруари 2024, 16:36 a+ a- a

  сн: IStock

  През първата половина на 2024 реалният БВП у нас се очаква да нараства както на верижна, така и на годишна база, подкрепян най-вече от вътрешното търсене и допусканото подобряване на перспективите пред външното търсене на български стоки и услуги. Това прогнозира БНБ в редовния тримесечен "Икономически преглед".

  "Прогнозираме годишната инфлация да продължи да се забавя през първата половина на 2024 г. в съответствие с външните допускания за динамиката на международните цени на основни суровини. Засиленото потребителско търсене и нарастващите разходи за труд на единица продукция в условия на недостиг на работна сила се очаква да продължат да създават предпоставка за непълно пренасяне от страна на фирмите на понижаващите се международни цени на селскостопанските суровини върху крайните потребителски цени", отбелязват от банката.

  В условията на поддържаните от повечето големи банки лихвени проценти по нови срочни депозити за домакинствата на нива близо до нулата растежът на депозитите в сектор „домакинства“ продължи да се дължи почти изцяло на овърнайт депозитите, подчертават от БНБ.

  През 2023 годишният растеж на кредита за домакинствата се запази много висок, особено в сегмента на жилищното кредитиране. От страна на търсенето основни фактори за растежа на жилищното кредитиране продължиха да бъдат повишаващите се доходи от труд, все още много ниските номинални лихвени проценти по жилищните кредити, които в реално изражение са отрицателни, и запазващите се предпочитания на домакинствата за закупуване на недвижими имоти като алтернативна форма на инвестиция или спестявания. От страна на предлагането влияние за растежа на жилищните кредити оказваха високата ликвидност в банковата система, стабилната капиталова позиция на банките и конкуренцията между тях за пазарен дял в този сегмент. Ефектите от повишенията на основните лихвени проценти в еврозоната и от повишената от БНБ ставка на задължителните минимални резерви на банките до 12% от средата на 2023 г. върху лихвените проценти по кредитите и депозитите в страната към момента остават силно ограничени в сектора на домакинствата, се посочва в анализа.

  Според БНБ поскъпването на жилищните имоти е предпоставка за нарастването на обема на новоотпуснатите жилищни кредити, което подкрепя растежа на жилищното кредитиране въпреки отчетения спад на годишна база на броя на сключените сделки за покупко-продажба.

  Данните от Анкетата за кредитната дейност на банките, провеждана от БНБ, дават празнаци за облекчаване на условията по жилищните кредити по отношение на максималния размер на кредита през второто и третото тримесечие на 2023. Растежът на потребителските кредити отбеляза известно забавяне в периода до третото тримесечие, но през последното тримесечие се ускори отново и достигна 12.3%, като остана без промяна спрямо растежа през декември 2022.

  При новоотпуснатите потребителски и жилищни кредити през 2023 г. продължи да се наблюдава ясно изразена тенденция към повишаване на обемите на отпуснатите кредити.

  Резултати от Анкетата за кредитната дейност на банките за третото тримесечие на 2023 показват затягане на стандартите за отпускане на кредити на предприятията и запазване без съществена промяна на стандартите за кредитиране на домакинствата. Банките отчитат най-съществено затягане на условията както по фирмените, така и по потребителските и жилищните кредити по отношение на лихвените проценти. В допълнение при корпоративните кредити се наблюдава по-съществено затягане и по отношение на премията за по-рискови заеми, а в сектора на домакинствата съответно и по отношение на таксите и комисионите и изискванията за обезпечение. Същевременно при жилищните кредити банките продължават да отчитат облекчаване на условията по отношение на максималния размер на кредита. Основните фактори за затягане на кредитната политика (кредитни стандарти и условия) на банките през третото тримесечие на 2023 г. са били по-ниската склонност за поемане на риск, повишената оценка на риска, а при фирмените кредити и по-високата цена на привлечения ресурс. Същевременно конкуренцията, ликвидната позиция на банките и цената на привлечения ресурс са продължили да оказват влияние в посока към облекчаване на стандартите и условията за кредитиране на домакинствата.

  През третото тримесечие на 2023 банките отчитат понижаване в търсенето на кредити от малки и средни предприятия и малък спад при търсенето на кредити за потребление спрямо предходното тримесечие. Същевременно банките отчитат по-съществено повишение на търсенето в сегмента на големите предприятия и слабо нарастване в търсенето на жилищни кредити. Основен фактор за по-слабото търсене на фирмени кредити е понижената необходимост от банков ресурс за инвестиционни цели, докато сравнително по-малко значение имат повишаващите се лихвени проценти. Същевременно нуждата от банков ресурс за осигуряване на оборотни средства и натрупване на запаси допринася за по-силно търсене на кредити от предприятията спрямо предходното тримесечие. В сектора на домакинствата състоянието на макроикономическата среда оказва влияние за понижение на търсенето на потребителско финансиране, докато нуждите на домакинствата от средства за закупуване на първо и на допълнително жилище, както и все още ниските нива на лихвените проценти, са факторите, които подкрепят търсенето на жилищни кредити, отбелязват от БНБ.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 10 часа
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 1 ден
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 1 ден
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 1 ден
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  преди 1 ден
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство