събота, 11 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    654 прочитания

    В САЩ одобриха търговията с биткойн ETF

    SEC одобри всички 11 искания за такъв тип търговия
    11 януари 2024, 10:05 a+ a- a

    Снимка: iStock

    В сряда (10 януари) Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) даде одобрението си за някои инвестиционни компании да предлагат „спот биткойн“ борсово търгувани фондове (ETF)*.

    Дългоочакваният ход на регулатора се очаква да направи инвестирането в биткойн по-достъпно за инвеститорите, без да изисква от тях да притежават директно цифровия актив, уточнява CNN.

    Председателят на SEC Гари Генслер даде да се разбере в изявление на уебсайта на SEC, че агенцията остава предпазлива. „Въпреки че одобрихме листването и търговията на определени спот биткойн ETP акции днес, ние не одобрихме или подкрепихме биткойн. Инвеститорите трябва да останат предпазливи по отношение на безбройните рискове, свързани с биткойн и продукти, чиято стойност е обвързана с крипто“, пише той.

    SEC имаше краен срок до 10 януари, за да предложи решение само за една от 11-те фирми, кандидатствали за предлагане на биткойн ETF. В сряда комисията предложи одобрение на всичките 11.

    Биткойн, водещата криптовалута, има текуща пазарна капитализация от приблизително $900 млрд. Валутата има нестабилни колебания в цените през цялата си 15-годишна история. Съвсем наскоро, след като достигна исторически връх от близо $69 000 през ноември 2021 г., падна под $17 000 по време на „крипто зимата“ на 2022 г. и се търгуваше предимно над $45 000 в навечерието на решението на SEC.

    Около час след новините в сряда цената на биткойн се повиши с 0,3%% до близо 46 000 долара, според данни на coinmarketcap.com.

    За тези, които обмислят да се впуснат в биткойн, важно е да се отбележи, че цената на биткойн ще бъде също толкова волатилна, независимо дали инвестирате в него директно сами или чрез ETF.

    *Спот биткойн ETF е борсово търгуван фонд – силно ликвиден фонд, който променя цената през целия търговски ден, точно както акциите, който директно проследява цената на биткойн, предимно чрез задържане на голямо количество от самата криптовалута.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 1 ден
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 1 ден
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 1 ден
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 1 ден
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ