четвъртък, 09 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1370 прочитания

    Салвадор купи биткойн за близо $21 млн.

    Това е първата държава, която държи цифровата валута като национален резерв
    08 септември 2021, 14:36 a+ a- a

    Салвадор купи биткойн на стойност около $20,9 милиона, ден преди официално да приеме най-популярната в света криптовалута като законно платежно средство, съобщи CNBC.

    В поредица от туитове президентът Найбиб Букеле разкри, че страната е закупила общо 400 биткойна, първата стъпка от по-голямото усилие за добавяне на цифровата валута към баланса си. Туитовете бяха публикувани с интервал от няколко часа. Въз основа на цената на биткойн към момента на туитовете, сумата на закупената дигитална валута възлиза на около $20,9 милиона.

    „Нашите брокери ще купуват много повече с наближаването на крайния срок“, пише той.

    Цената на биткойн се повиши след туитовете и се търгуваше около $52 681,85 във вторник (7 септември).

    Публикациите дойдоха часове преди законът за биткойните на Салвадор, приет през юни, да влезе в сила. Салвадор е първата страна, която приема биткойн като законна валута, която ще работи заедно с щатския долар. Поддръжниците и критиците по целия свят ще наблюдават как ще се развие този безпрецедентен експеримент.

    Съобщението на Букеле бележи голям крайъгълен камък за биткойн. Салвадор сега е първата страна, която официално е поставила биткойн в баланса си и го държи в своите резерви.

    Но политиката предизвика критики в цялата страна. Близо 70% от анкетираните от Централноамериканския университет салвадорци не са съгласни с решението на администрацията да приеме биткойн като законно платежно средство. Мнозина също не са сигурни как да използват цифровата валута.

    Привържениците на хода казват, че това показва нарастващо приемане на биткойн и че други страни биха могли да последват примера. Правителството на Салвадор се надява, че ще засили финансовото включване в страна, където около 70% от гражданите нямат достъп до традиционни финансови услуги, според закона за биткойните.

    Паричните преводи или парите, изпратени вкъщи от мигранти, също са важни за икономиката, като представляват повече от 24% от брутния вътрешен продукт на Салвадор, според Световната банка.

    Законодателството позволява цените да се показват в биткойни, данъчните вноски да се плащат с цифровата валута, а обменът в биткойн няма да бъде обект на данък върху печалбата от капитал.

    Салвадор пусна портфейлно приложение, наречено Chivo, за което гражданите могат да се регистрират с национална лична карта, за да извършват трансакции с помощта на биткойн. Потребителите ще получат биткойни на стойност $30, когато се регистрират, за да се ускори приемането.

    Миналия вторник Конгресът на Салвадор прие закон за създаване на фонд от $150 милиона, който да улесни конвертирането от биткойн в щатски долари.

    Но биткойнът е известен с голямата си нестабилност понякога, което поражда опасения относно ефективността му като валута, отбелязва още CNBC.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    преди 6 часа
    Промишленото производство в Германия отбелязва спад
    Търсенето в производството също отслабва
    преди 7 часа
    Зa 13 гoдини Бългapия e ycвoилa 33 млрд. лeвa eвpoпeйcĸи cpeдcтвa
    Средствата са инвестирани в над 50 хиляди проекта в цялата страна
    преди 8 часа
    Пловдив изпревари София по строистелство на нови жилища
    1026 жилищни сгради са въведени в експлоатация през първото тримесечие на 2024, сочат данни на НСИ
    преди 11 часа
    ЕК иска информация от X за модерирането на съдържание
    Брюксел пита платформата за ефекта на генеративния изкуствен интелект върху изборите