четвъртък, 20 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1131 прочитания

  Cambridge Dictionary избра „халюцинирам“ за дума на 2023 г.

  Или как изкуственият интелект променя езика
  24 ноември 2023, 12:43 a+ a- a

  Изображение: Cambridge Dictionary

  Дума на годината според Cambridge Dictionary е „халюцинирам“ (hallucinate) – глагол: когато изкуствен интелект (ИИ/AI) халюцинира, той произвежда грешна информация.

  Защо?
  Потенциалът на генеративния изкуствен интелект продължава да бъде оживена тема на дискусия. Приливът на интерес тази година беше предизвикан от изобилие от инструменти, които се пускат за обществено ползване, като ChatGPT, Bard, DALL-E и BingAI. Зад всички тях стоят големи езикови модели (сложни математически представяния на езика, които се основават върху много големи количества данни и позволяват на компютрите да произвеждат език, който изглежда подобен на това, което може да каже човек).

  С тази нова технология идва нов език, казват от Cambridge Dictionary. През 2023 г. лексикографите на Cambridge Dictionary добавят към речника нови дефиниции, свързани с AI, включително голям езиков модел (LLM), генеративен AI (GenAI) и GPT. Много съществуващи думи, като например халюциниране, са приели допълнителни значения, свързани с ИИ тази година.

  Екипът на Cambridge Dictionary избир халюцинирам за своя дума на 2023 г., признавайки, че новото значение стига до сърцевината на това защо хората говорят за ИИ. GenAI е мощен инструмент, но всички ние все още се учим как да взаимодействаме с него безопасно и ефективно – това означава да сме наясно както с потенциалните му силни страни, така и с настоящите му слабости.

  Какво означава това за 2023 г.?
  Генеративният ИИ предизвика огромно количество дискусии в световен мащаб тази година заради потенциалния му позитивен отпечатък върху здравеопазването, транспорта, финансите и образованието.
  Въпреки че генеративният AI набра голяма инерция тази година, хората по света всъщност използват AI от десетилетия. Продукти и услуги, които предлагат персонализиране, независимо дали препоръчват телевизионно предаване за гледане или музикален плейлист, са възможни благодарение на ИИ. Дигиталните асистенти и интелигентните домашни устройства, като продукти на Apple, като Siri или Alexa на Amazon, използват технология за обработка на естествен език (клон на компютърните науки, който включва даване на компютрите на способността да интерпретират и създават език), за да осигурят желаните резултати.
  Когато вълнението среща реалността, ограниченията на генеративните AI инструменти са толкова възхитителни, колкото и техният потенциал. Халюцинациите на AI ни напомнят, че хората все още трябва да внесат своите умения за критично мислене в използването на тези инструменти. Големите езикови модели са толкова надеждни, колкото и информацията, от която се учат техните алгоритми. Човешкият опит може би е по-важен от всякога за създаване на достоверна и актуална информация, на която могат да се обучават LLM, казват още от Cambridge Dictionary.

  „В Кеймбридж ние се занимаваме с предоставяне на достоверна информация за езика за изучаващите английски, така че сме развълнувани от потенциала на достъпа с AI до нашето съдържание. Управлението на тенденцията на генеративните AI инструменти да халюцинират ще бъде от ключово значение за гарантиране, че нашите потребители могат да продължат да ни се доверяват. Появата на ново значение на „халюцинирам“ е чудесен пример за това. Хората експерти са тези които проследяват и улавят промените в езика, които правят речника на Кеймбридж надежден източник на информация за нови думи и сетива – тези, които публичните AI инструменти все още не са научили.“, казва Уендалин Никълс, мениджър издаване Cambridge Dictionary.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Рая Назарян беше избрана за председател на 50-ото Народно събрание
  Тя бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ-СДС
  преди 5 часа
  ETHSofia обяви лектори и награден фонд от $10 000
  Организаторите на събитието си сътрудничат с УНСС и SoftUni
  преди 7 часа
  „България Еър“ с директни полети от Варна до Прага и Франкфурт
  Те стартират от 23 юни и 6 юли и ще бъдат изпълнявани два пъти седмично
  преди 10 часа
  Amazon инвестира €10 млрд. за разширяване на облачните си услуги и логистика в Германия
  По-голямата част от средствата ще бъдат използвани до 2026 г. за разширяване на облачната инфраструктура на AWS
  преди 1 ден
  Близо 120 младежи ще започнат стаж тази година в А1
  От създаването на инициативата през 2004 година досега на стаж в А1 са преминали близо 1500 стажанти