петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1250 прочитания

    Американската ADM модернизира завода си в Разград

    За първите 9 месеца чуждите инвестиции у нас растат с над 53% и отбелязват нов рекорд от близо 3,4 млрд. евро
    19 декември 2023, 14:56 a+ a- a

    Преките чуждестранни инвестиции у нас само за първите десет месеца на настоящата година отбелязват значителен ръст и достигат близо 3,4 млрд. евро. Те се увеличават с над 1,1 млрд. евро спрямо тези за януари-октомври 2022 г., като ръста на годишна база възлиза на 53,6%, според предварителните данни на БНБ. Това е най-високият ръст на чуждестранни инвестиции за последните близо 15 години в страната. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, който проведе среща със Стийв Матушак, мениджър на завода в България на американската компания ADM. Двамата обсъдиха намеренията за устойчиво развитие на компанията в Разград и затвърдиха ангажимента на ADM за инвестиции в Общината.

    Най-голямото предприятие за преработка на царевица в страната планира да инвестира и да направи производството си по-енергийно ефективно. На срещата Стийв Матушак посочи, че компанията има ясни цели и показатели, свързани с намаляване на емисиите на парникови газове, потреблението на природен газ, консумацията на вода и количеството отпадъци.

    Богданов подчерта, че България е добро място за развитие на бизнес и това, че компании, които вече са инвестирали у нас, разширяват своите инвестиции, е доказателство за това. Той изрази готовност за съдействие и подкрепа при осъществяването на бъдещите планове на инвеститора. Богданов изтъкна, че правителството работи за предвидима и стабилна бизнес среда, която да гарантира устойчивото развитие на компаниите у нас. На срещата присъства още и заместник-министърът на икономиката Ивайло Шотев.

    Американската компания ADM оперира основно на пазари от Балканите, но изнася продукцията си в близо 60 държави по света, което разширява пазара за българските производители на царевица до глобални размери. В допълнение, компанията дарява и над 60 000 лв. в подкрепа на местната общност. Последната инвестиция на ADM по разширяване на дейността, с която заводът удвои производствения си капацитет, беше завършена през 2021.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 4 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 5 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 8 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 9 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ