петък, 10 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2767 прочитания

    Как стартира ITF Group в България?

    Историята на финтех компанията научете от Светослав Ангелов, Юлияна Мутева и Диян Георгиев, които са част от лидерския екип на ITF
    14 декември 2023, 17:22 a+ a- a

    Технологичният сектор е един от най-бързоразвиващите се в България през последните години, като предлага все по-разнообразни възможности за ИТ кариера. Страната ни е както притегателна дестинация за световни технологични гиганти, които откриват свои офиси тук, така и благоприятна среда за стартиране и развитие на български компании, които днес са сред водещите работодатели в страната и продължават да разрастват екипите си. Но как започва всичко?

    В рубриката на Economy.bg „Как стартират компаниите в България?“ лидери на водещи компании в страната разказват за първоначалната идея, за първите служители, проекти, клиенти и технологии, за трудностите в началото и развитието на бизнеса и екипите през годините.

    Как стартира финтех компанията ITF Group в България, научете от Светослав Ангелов – Изпълнителен директор, Юлияна Мутева – Финансов директор, и Диян Георгиев – Оперативен директор.

    От ляво надясно: Юлияна Мутева – Финансов директор на ITF Group, Светослав Ангелов – Изпълнителен директор, и Диян Георгиев – Оперативен директор. Снимки: Economy.bg

    Кога стартира ITF Group в България?
    Светослав Ангелов: ITF е основана през 2012 година, като реално дейността си започва през 2013 година с основаването на първия си бранд Smile Credit, който е изцяло онлайн ориентиран. През 2015 година аз влязох като акционер в компанията с идеята да развия ITF до една от десетте най-големи компании във финтех сектора. 

    Какви бяха първите предизвикателства и как ги преодоляхте?
    Светослав Ангелов: Първото нещо, което исках да направим, е да развием нашите услуги и  портфолиото ни от продукти, както и да се стремим към увеличаване на клиентската ни база. В голяма степен наложихме изключително сериозен фокус върху вътрешните разработки и разработването на нашата финтех платформа. На тази база увеличихме изключително много нашата ефективност, скорост на обслужване на клиентите, както и се фокусирахме много сериозно върху клиентското изживяване. Това беше едното предизвикателство. Другото, естествено, беше свързано с изграждането на екип. Няма успешна компания, която да не разчита на много силен и ефективен екип. Това беше едно от големите предизвикателства и работихме дълго време, докато постигнем това, което имаме в момента. 

    С какви технологии работехте в началото в България?
    Светослав Ангелов:  Компанията стартира с изграждането на собствена платформа, но по пътя и в развитието на ITF ние преценихме, че трябва да изградим наново тази платформа. 

    Диян Георгиев: През последните четири години компанията претърпя бурно развитие. Като финтех компания ние инвестираме в разработването на собствени решения. Основните проекти в компанията са развитието на нашата 360-градусова финтех платформа, с която кандидатстването е много бързо, максимално опростено и преводът на сумите е в рамките на няколко минути. Също така постоянно работим върху оптимизацията и автоматизацията на процесите в компанията и се стремим да увеличим процента на автоматичните одобрения от 60 на 80%, както и да предоставяме нашата услуга на клиентите 24/7. Не на последно място, ние постоянно работим върху усъвършенстването на нашите скоринг модели за оценка на риска, които са базирани на над 200 точки от данни. 

    Колко служители имахте в началото и какви?
    Диян Георгиев: В началото компанията стартира с много малък брой служители, като с ръста на бизнеса екипите се разширяват. В момента имаме покритие на всички функции в компанията и основните екипи са ИТ специалисти, колцентър, обособен в екипи за продажба и следпродажбено обслужване, специалисти по оценката на кредитоспособността на клиентите, както и експерти за анализ на риска и дигиталния маркетинг.

    Светослав Ангелов: Стъпка по стъпка стигнахме до момента, в който разполагаме с над 60 души в компанията.

    Какво представлява компанията днес?
    Юлияна Мутева: Последните години бяха доста динамични, тъй като пазарните условия бяха предизвикателни предвид ковид кризата и геополитическата обстановка в световен мащаб. ITF Group премина успешно през този период, като успя не просто да запази пазарно присъствие, но и да отбележи изключително добри финансови резултати и да се позиционира на едно от предните места в сектора на финансовите услуги, свързани с потребителско кредитиране. За 2022 и за периода от началото на 2023 до момента компанията отбелязва изключително добри финансови резултати. Това важи за баланса ни като цяло, ръстът на приходите и печалбата са много сериозни, много голям е ръстът и в кредитното ни портфолио. Финансовите показатели на компанията са измерител и на качеството на бизнеса и на услугите, които предлагаме. Един от основните фактори, на които се дължи финансовият успех на компанията, е риск мениджмънтът, който ние управляваме ефективно и минимизираме. Благодарение на строгите риск политики, които компанията е изградила във времето, успяваме да поддържаме една изключително добра клиентска база и да привличаме нови клиенти с умерен риск за компанията. Друг важен фактор е дигитализацията. Ние постоянно имплементираме автоматизация и дигитализация на всички нива от бизнеса, като това е много важно от гледна точка на клиентското изживяване, качеството и скоростта на услугата ни, но също така и на процеса по менажиране на разхода за компанията. Фокусът и целите ни за следващите години са допълнителен ръст, разрастване на пазарния дял и на бизнеса като цяло. Също така планираме в следващите години да станем дивидентно ориентирана компания.

    Вижте профила и актуалните позиции за работа на АЙ ТИ ЕФ ГРУП АД в Jobs.bg

     

    ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА КАК СТАРТИРАТ КОМПАНИИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

    Как стартира IBM в България?
    Как стартира WePrevent в България?
    Как стартира SoftOne България?
    Как стартира Milestone Systems в България?
    Как стартира VSG Bulgaria?

    Как стартира SAP в България?
    Как стартира Hitachi Solutions в България?
    Как стартира Blankfactor в България?
    Как стартира Мнемоника в България?
    Как стартира Тавекс в България? 
    Как стартира myPOS в България?
    Как стартира Kyndryl в България?
    Как стартира SoftGroup в България?
    Как стартира Konica Minolta в България?
    Как стартира Godel Technologies в България?
    Как стартира Станга в България?
    Как стартира Страйпс в България?
    Как стартира Hewlett-Packard Global Delivery Center в България?
    Как стартира „Мусала Софт“ в България?
    Как стартира „Абалта Технолоджис“ в България?
    Как стартира Progress в България?
    Как стартира „Немечек“ в България?
    Как стартира Технологичен център Комерцбанк в България?
    Как стартира SEEBURGER в България?
    Как стартира Scalefocus в България?
    Как стартира Hypoport в България?
    Как стартира Бош Инженеринг Център в България?
    Как стартира Visteon в България?
    Как стартира Acronis в България?
    Как стартира VMware в България?
    Как стартира Sensata Technologies в България?
    Как стартира Центърът за споделени услуги на Atos в България?
    Как стартира Chaos в България?

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 6 часа
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 6 часа
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 10 часа
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 11 часа
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ