понеделник, 13 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    912 прочитания

    Каква беше 2023 за технологичния сектор в България?

    Технологичните компании по света обявяват съкращения на персонал на невиждани от 20 години нива, сочи проучване на Marsh
    05 декември 2023, 13:14 a+ a- a

    След повече от десетилетие на стабилен растеж, технологичната индустрия е в период на рестартиране, породено най-вече от променящата се икономическа реалност. Глобалната икономика забавя своите темпове, а достъпа до нов капитал е на пауза, докато инвеститорите анализират и оценят този нов икономически пейзаж. Проблемите по веригата за доставки се отразяват на продажбите на хардуер, а технологичните компании обявяват съкращения на персонал на невиждани от 20 години нива. Marsh, водещата световна компания за професионални услуги в областта на управление на риска, стратегическите решения и човешкия капитал, обяви публикуването на тазгодишният Global Technology Industry Risk доклад, който показва как икономическата несигурност се отразява на риск мениджмънта в технологичните компании, водейки до пренареждане на приоритетите им.

    Докладът проследява как технологичния сектор се справя в период на глобална икономическа несигурност. В проучването участие взимат над 300 експерта в сферата на управлението на риска, от 29 държави, на 6 континента, а целта му е да даде поглед върху това как се възприемат новите рискове, как те се отразяват на технологичната индустрия, а също така да предостави насоки за това как да управляваме по-добре рисковете и в бъдеще.

    Период бавно възстановяване и несигурност
    Постоянно нарастващата зависимост от технологиите и необходимост от свързаност, доведе до огромен растеж в технологичната индустрия. Но докато светът се възстановяваше от пандемията COVID-19, 2022 поднесе нови предизвикателства, които секторът усеща и до днес. Рекордните нива на инфлация, повишенията на лихвените проценти и перспективата за глобална рецесия са само част от предизвикателствата, които застрашават растежа на технологичната индустрия днес. Беше ли 2023 година по-предизвикателна от предходната за технологичният сектор в България?

    „Година беше и продължава да бъде изключително динамична за „Бианор Холдинг“ и за компаниите в групата. Бих я определил като по-предизвикателна за бизнеса ни, както в резултат на несигурната макроикономическа обстановка, така и заради по-високите дългосрочни цели, които си поставихме и изпълняваме. Паралелно с разрастването на екипите ни, предприехме някои целенасочени действия за намаляване на рисковете, най-вече чрез диверсифициране на клиентското ни портфолио и специализация в актуални технологии, които очакваме да се развиват в бъдеще“, сподели Спартак Кабакчиев, оперативен директор на "Бианор Холдинг" АД.

    Илия Кръстев, изпълнителен директор на A Data Prо и председател на Асоциацията на иновации, бизнес, услуги и технологии, също даде своята оценка за трансофрмативния период за сектора: „Индустрията на знанието е една от най-бързоразвиващите се в повечето източноевропейски държави за последното десетилетиe. Времената, в които живеем, обаче, се характеризират с изключителна динамика. Последните години са пълни със събития, които разтърсват света и бизнесът неминуемо изпитва последиците от това, като отключва различни по вид предизвикателства. Въпреки това, в подобни условия се отварят и редица нови възможности. В този контекст, нашата амбиция е да се развиваме и да оптимизираме дейностите си така, че да можем да продължаваме да доставяме висока добавена стойност на клиентите и партньорите си, и да оптимизираме процесите си оптимално с помощта на новите технологии.”

    Въпреки този по-оптимистичен прочит на годината от страна на бизнеса в страната, в световен план, технологичните компании все по-често са изправени пред трудни решения заради икономическата ситуация. Така 69% от запитаните в проучването вече са предприели стъпки за пряко намаляване на разходите (административни и оперативни), а 46% са редуцирали работната ръка или са спрели да наемат нови служители.

    „В ситуации на икономическа несигурност е нормално компаниите да предприемат по-консервативен подход по отношение на посоката на инвестициите и привличането на нови кадри. Сигналите за различни кризи, които идват, както на локално, така и на глобално ниво неминуемо охладняват интереса на бизнеса към по-рискови действия“, споделя Илия Кръстев. „Това, към което се стремим, е оптимизиране на вътрешните процеси с внедряване на различни технологии, особено в контекста на случващата се революция в сферата на развитието на изкуствения интелект“, допълва той.

    Спартак Кабакчев споделя друга гледна точка: „Икономическата несигурност засега не ни се отразява директно, продължаваме активно да търсим и наемаме специалисти, както и да инвестираме в обучение и в нови технологии. Стремим се да спазваме стриктна дисциплина по отношение на административните разходи, но що се отнася до привличането на нови кадри, по-скоро приемаме пазарната ситуация за благоприятна за разрастване.“

    Най-големите рискове пред технологичните компании:
    Международният технологичен сектор определя като най-притеснителни рискове тези, които ще стават все по-комплексни. Сред тях са сигурност и поверителност на данните, дигитално прекъсване на бизнеса, технологични грешки и пропуски, репутационни рискове и ИТ устойчивост.

    Развитието на портфолиото от продукти и услуги не остава на заден план, като водещите стъпки, които технологичните компании предприемат, според доклада са:

    • Разработване на нови продукти и услуги (82%)
    • Продажба на съществуващи продукти или услуги, които могат да бъдат използвани по нов начин (60%)
    • Партньорство с други технологични компании (54%)
    • Сливания и придобивания (48%)
    • Партньорство с компании извън технологичния сектор (25%)

    Отвъд рисковете, проучването дава поглед и върху възможностите пред сектора. Според него, 34% от компаниите проучват как да Metaverse може да работи за техните нужди, а 14% вече са там. И докато за междунарояния пазар Metaverse е интересна възможност, в България, по-скоро не е приоритет и компании като A Data Pro и Bionar концентрират усилия в AI и машинно обучение (ML).

    Технологичният сектор в бъдеще време
    Как ще се развие секторът през идните години, зависи пряко от подхода за справяне с нарастващите рискове и контрола върху разходите в икономическата обстановка. Компаниите ще трябва да провеждат непрекъснати оценки на риска, да инвестират в маркетингови инструменти, да разбират по-добре цялата рискова екосистема и да се използват възможностите, които новите технологии предлагат.

    „Бизнес средата в момента предоставя много добри възможности за развитие на индустрията на знанието в България и региона през 2024 г. Скоростта на адаптацията в момента е по-важна от големината на компаниите, тъй като глобалните процеси в технологичния сектор и изкуствен интелект премахват бариери и се фокусират върху бързата трансформация на организациите. Регионът ни има шанс да се настигне западния свят по отношение на развитието на технологии и успешни компании, които оперират и извън рамките на Югоизточна Европа“, заключи Илия Кръстев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 18 минути
    Kaufland инвестира 50 млн. лв. в реконструкция на Халите
    Реновираната сграда ще отвари врати на 23 май
    преди 1 час
    Hitachi Solutions Bulgaria стартира 2-рото издание на обучителната си програма SPACE
    Тази година тя е допълнена и с нова дисциплина - Data & Analytics
    преди 3 часа
    10% ръст на пренощувалите в места за настаняване през март
    Според данните на НСИ приходите от нощувки се увеличават с близо 20% спрямо година по-рано
    преди 4 часа
    INSAIT отпуска 250 хил. лв. за стипендии на изявени български студенти
    Те са насочени към магистърската програма "Логика и алгоритми" в СУ
    преди 5 часа