четвъртък, 09 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1054 прочитания

    iBanFirst: България достигна 1 млрд. лв. международни плащания

    България се откроява като пазара с най-голям среден обем на трансакциите за един клиент
    11 септември 2023, 12:29 a+ a- a

    Скипът на iBanFirst България (Снимка: Economy.bg)

    След двугодишно присъствие в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), с офиси в София, Букурещ и Будапеща, iBanFirst, глобален доставчик на чуждестранна валута и международни плащания за бизнеса, успешно присъедини над 1000 компании от региона към своята платформа.

    Забележителен успех за България в този период е достигането на значителния праг от 1 милиард лева при международните плащания извършени през платформата от българските клиенти на компанията, а годишният темп на растеж надвишава средния за Европа. България се откроява и като водещ пазар за компанията по отношение на средния обем на трансакциите за един клиент, с оглед все повечето големи компании, които предпочитат финтех решения като алтернатива на традиционните банки. Предвид спестяванията, които компаниите постигат, избягвайки традиционните такси за обслужване, iBanFirst оценява приноса на дигиталните финансови услуги на стотици милиони левове спестявания годишно за българските малки, средни и големи компании.

    На фона на геополитическите кризи, икономическата несигурност и изключителната нестабилност на валутите, българските компании все по-често използват инструментите за хеджиране, предоставяни от финтехa, които служат за защита на маржовете им на печалба и за разрастване на бизнес операциите им в региона.

    „Успехът на iBanFirst в региона на ЦИЕ и в България до голяма степен се дължи на хората тук, които са много по-отворени към новите технологии и цифровите решения в сравнение със западните пазари, където въвеждането на иновативни банкови практики е по-бавно. Освен това бизнес климатът в този регион се развива с бързи темпове, което повишава търсенето на решения за трансгранични плащания в различни валути и адаптирани стратегии за управление на риска.“, споделя Йохан Габриелс, регионален директор в iBanFirst.

    Портфолиото на българските клиенти включва компании за внос и износ, работещи в различни сектори - селско стопанство, IT, търговия на едро и дребно. Стойността на една сделка, извършена чрез платформата, може да варира от няколко хиляди евро до милиони евро. Българските компании осъществяват търговия предимно с чуждестранни партньори от ЕС, САЩ, Китай и Турция.

    „Предвид това, че геополитическата несигурност продължава да оказва влияние върху бизнес средата и води до повишена валутна волатилност, става наложително както за МСП, така и за по-големите компании, които извършват трансгранична дейност, да следват дългосрочна стратегия за защита на маржовете си. Като възприемат цялостен подход към управлението на риска, те могат да се ориентират уверено в тези бурни води, осигурявайки стабилност и устойчивост в условията на несигурност. Нашият екип от специалисти ще продължи да им предоставя цялата подкрепа, от която се нуждаят, за да постигнат международните си цели и да преодолеят предизвикателствата, с които могат да се сблъскат по време на този процес.“, споделя Деан Тодоров, директор за България в iBanFirst.

    Платформата на iBanFirst отговаря и на нуждите на големи компании, които работят с множество банкови партньори, като предлага възможности за отворено банкиране. Тези компании могат да централизират всички свои финансови операции в един интерфейс (проверка на банкови сметки, иницииране на плащания и обмен на валути), което допълнително опростява ежедневните им финансови операции. Перспективите за развитието на инфраструктурата за отворено банкиране са обещаващи, тъй като се очаква глобалната стойност на плащанията, улеснени от тази технология, да отбележи зашеметяващ ръст от 2800% до 2026 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    преди 5 часа
    Промишленото производство в Германия отбелязва спад
    Търсенето в производството също отслабва
    преди 6 часа
    Зa 13 гoдини Бългapия e ycвoилa 33 млрд. лeвa eвpoпeйcĸи cpeдcтвa
    Средствата са инвестирани в над 50 хиляди проекта в цялата страна
    преди 8 часа
    Пловдив изпревари София по строистелство на нови жилища
    1026 жилищни сгради са въведени в експлоатация през първото тримесечие на 2024, сочат данни на НСИ
    преди 10 часа
    ЕК иска информация от X за модерирането на съдържание
    Брюксел пита платформата за ефекта на генеративния изкуствен интелект върху изборите