неделя, 12 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    717 прочитания

    Ето кои са 6-те тех гиганта под прицел на по-строгите правила на ЕС

    Тези, които нарушат разпоредбите, могат да бъдат наказани с глоби в размер до 10% от годишните им приходи , а при повторно нарушение - до 20%
    07 септември 2023, 10:19 a+ a- a

    снимка: ЕП

    Европейската комисия определи за пръв път шест "пазачи на информационния вход" - Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft - съгласно Законодателния акт за цифровите пазари (ЗАЦП). Посочени са общо 22 основни платформени услуги, предоставяни от компаниите.

    Шестте пазачи на информационния вход ще разполагат с 6 месеца, за да гарантират пълно спазване на задълженията по Законодателния акт за цифровите пазари за всяка от определените от тях основни платформени услуги.

    "Беше крайно време Европа да започне да определя предварително правилата на играта и да гарантира, че цифровите пазари са открити и справедливи", коментира Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар.

    Съгласно Законодателния акт за цифровите пазари Европейската комисия може да определи цифровите платформи като „пазачи на информационния вход“, ако те предоставят важен портал между предприятията и потребителите във връзка с основните платформени услуги.

    Решенията са следствие от 45-дневен процес на разглеждане, проведен от Комисията след уведомлението от страна на Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft и Samsung за техния потенциален статут на пазачи на информационния вход.

    По-специално Комисията определи статут на пазач на информационния вход за следните конкретни основни платформени услуги:

    Успоредно с това Комисията започна 4 пазарни разследвания, за да оцени допълнително изявленията на Microsoft и Apple, като заяви, че въпреки че са достигнали праговете, някои от техните основни платформени услуги не се определят като портали:

    - Microsoft: Bing, Edge и Microsoft Advertising
    - Apple: iMessage

    Съгласно Законодателния акт за цифровите пазари тези разследвания целят да установят дали от фирмите е представено достатъчно оправдано възражение, което доказва, че съответните услуги не следва да се определят. Разследванията трябва да приключат в рамките на най-много 5 месеца.

    Освен това Комисията започна пазарно разследване, за да оцени допълнително дали iPadOS на Apple следва да бъде посочена за пазач на информационния вход, въпреки че не отговаря на праговете. Съгласно Законодателния акт за цифровите пазари това разследване трябва да приключи в рамките на най-много 12 месеца.

    Освен това Комисията стигна до заключението, че въпреки че Gmail, Outlook.com и Samsung Internet Browser отговарят на праговете съгласно ЗАЦП, за да бъдат определени като пазачи на информационния вход, Alphabet, Microsoft и Samsung са предоставили достатъчно обосновани аргументи, показващи, че тези услуги не се определят като портали за съответните основни платформени услуги. Поради това Комисията реши да не определя Gmail, Outlook.com и Samsung Internet Browser като основни платформени услуги. Следователно Samsung не е определена като пазач на информационния вход за някоя от основните платформени услуги.

    След посочването им, пазачите на информационния вход разполагат със срок от 6 месеца, да се съобразят с пълния списък „какво трябва и какво не трябва да се прави“ съгласно Законодателния акт за цифровите пазари, което предлага по-голям избор и по-голяма свобода на крайните ползватели и бизнес ползвателите на услугите на пазачите на информационния вход. Някои от задълженията обаче ще започнат да се прилагат от момента на определянето, например задължението за информиране на Комисията за всяка планирана концентрация. Определените дружества са тези, които трябва да гарантират и демонстрират ефективно спазване на изискванията. За тази цел те разполагат с 6 месеца да подадат подробен доклад за съответствие, в който да посочат как спазват всяко от задълженията по Законодателния акт за цифровите пазари.

    Комисията ще наблюдава ефективното изпълнение и спазване на тези задължения. В случай че пазач на информационния вход не спазва задълженията, постановени от Законодателния акт за цифровите пазари, Комисията може да наложи глоби в размер до 10 % от общия световен оборот на дружеството, които могат да достигнат до 20 % в случай на повторно нарушение. В случай на системни нарушения Комисията е оправомощена също така да приеме допълнителни корективни мерки като например задължаване на пазач на информационния вход да продаде предприятие или части от него или забрана за пазача на информационния вход да придобива допълнителни услуги, свързани със системното неспазване. В бъдеще допълнителни дружества биха могли да подават уведомления до Комисията съгласно Законодателния акт за цифровите пазари въз основа на своята самооценка по отношение на съответните прагове. В този контекст Комисията поддържа конструктивни дискусии с всички съответни дружества.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 дни
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 2 дни
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 2 дни
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    10 май 2024, 10:39
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    10 май 2024, 09:31
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ