понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  886 прочитания

  Pfizer и BioNTech оспориха патента на Moderna

  Конкурентните компании водят сложен съдебен спор в САЩ
  30 август 2023, 16:33 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Pfizer и BioNTech поискаха правителствен трибунал в САЩ да анулира патентите върху технологията за ваксина срещу Covid-19. Става дума за същите патенти, които според конкурентната компания Moderna, Pfizer и BioNTech са нарушили, уточнява „Ройтерс“.

  Свързани новини

  Pfizer и неговият германски партньор казаха на Патентния съдебен и обжалващ съвет на Патентното ведомство на САЩ, че двата патента на Moderna са „невъобразимо широки“ и обхващат „основна идея, която е била известна много преди“ датата на тяхното изобретение от 2015 г.

  Представители на Moderna не отговориха незабавно на искане за коментар относно документите.

  Pfizer съобщи в изявление, че той и ваксината на BioNTech са „базирани на собствената иРНК технология на BioNTech и са разработени както от BioNTech, така и от Pfizer“, и че те остават уверени в своята интелектуална собственост.

  Pfizer и BioNTech отделно оспориха двата патента и третия свързан патент на Moderna в съда в текущо федерално дело в Масачузетс, което Moderna заведе срещу тях миналата година.

  Moderna обвини Pfizer и BioNTech в нарушаване на нейните патентни права в технологията за информационна РНК ваксина. Случаят е един от няколкото, които бяха заведени от биотехнологични компании, търсещи възнаграждения за патенти от хитовите ваксини срещу Covid-19 на Moderna, Pfizer и BioNTech.

  Pfizer спечели $37,8 милиарда от продажбите на своята ваксина срещу Covid-19 Comirnaty миналата година, а Moderna спечели $18,4 милиарда от своята Spikevax.

  Патентният съдебен и апелативен съвет изслушва оспорвания на валидността на патента въз основа на „предшестващо състояние“, за което оспорващите казват, че са разкрили изобретенията, преди да бъдат патентовани. Ответниците често се обръщат към борда като алтернативен начин да отблъснат искове за нарушаване на патенти.

  Pfizer и BioNTech заявиха в своите петиции птред борда, че учените са открили, че иРНК може да се използва за ваксини още през 1990 г. Те твърдят, че патентите на Moderna са невалидни въз основа на отделни патентни заявки и други публикации още от 2004 г.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 4 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 7 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 10 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 11 часа