събота, 11 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3628 прочитания

    Българският суперкомпютър ще бъде най-мощният в Източна Европа

    Очаква се той да заработи през юли
    11 май 2021, 13:36 a+ a- a

    Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, базиран на архитектура на Atos, вече е доставен и сглобен в „София Тех Парк“ от екипа на компанията. Atos беше избранa да достави българския петаскейл суперкомпютър от Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU) и консорциума „Петаскейл Суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“.

    Той щe бъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа, а очакванията са с неговата помощ България да се позиционира като лидер в областта на високите технологии в региона.

    Екипът на Atos Чехия вече е започнал тестовете на конфигурацията и се очаква суперкомпютърът да заработи през юли.

    Целта му е да спомогне за подобряване на европейските научни изследвания и да насърчи иновациите, като предостави достъп до най-съвременната инфраструктура за високопроизводителни изчисления (HPC) на широк кръг потребители от научноизследователската общност, промишлеността и публичния сектор.

    Суперкомпютърът ще служи още за развитието и на много други области, като биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, медицина, биоинженерство, метеорология и борба с изменението на климата.

    „Вече имаме и първите заявки за решаване на прагматични задачи от областите химия, медицина и биология. Разбира се, гледаме и към бъдещето – разговаряме с Atos за добавяне на опита и платформата на фирмата в областта на квантовите компютри“, каза Петър Статев, председател на Надзорния съвет в „София Тех Парк“.

    „Суперкомпютърът ще осигури на потребителите максимална производителност от 6 petaFLOPS изчислителни мощности, което означава, че ще бъде възможно да се обработват изключително големи обеми данни в реално време и да се получават резултати още по-бързо. Той ще бъде от огромна полза за Европа, както и за България, като ни доближава с една крачка до амбицията ни да превърнем Европа в световен лидер при високопроизводителните суперкомпютри”, коментира Ярослав Войтех, ръководител на HPC & Big Data звеното на Atos в Чехия.

    Проектът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11,5 милиона евро.

    Освен в България, суперкомпютър, базиран на Atos BullSequana, е избран и за още четири локации със суперкомпютърни центрове, част от мрежата на EuroHPC: CINECA, Италия; IZUM, Словения; LuxProvide, Люксембург и Minho Advanced Computing Centre (MACC), Португалия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Вече работи първата за България и региона водородна зарядна станция
    В рамките на минути могат да бъдат заредени леки, лекотоварни и товарни автомобили
    преди 1 ден
    Официалният правописен речник на българския език вече е наличен онлайн
    Той е първият продукт на Български езикови ресурси онлайн или БЕРОН
    преди 1 ден
    Интегрирана концепция на ТИЗ има шансовете да реализира милиардна инвестиция в България
    В концепцията за интегрирани териториални инвестиции участват общините Пловдив, Куклен, Марица и Раковски
    преди 1 ден
    Търговски вериги поискаха от президента вето върху тавана за надценката на хляба
    Ограничаването на свободното ценообразуване ще доведе до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител, отбелязват от СМТ
    преди 1 ден
    Българската "Пластхим-Т" придоби 100% от италианската Manucor
    Сделката се финансира със заем от „Уникредит Булбанк“ и ОББ