петък, 17 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4008 прочитания

    Турски инвеститори с интерес към наши индустриални зони

    Интересът им е към леката промишленост, машиностроенето и роботиката
    02 октомври 2017, 09:28 a+ a- a

    Турски компании от секторите на леката и тежката промишленост проявиха интерес към индустриалните зони в София-Божурище, Бургас, Русе и Свиленград. Конкретни запитвания от страна на турския бизнес бяха направени и за зоната във Видин. Това стана по време на форум, организиран от Българо-турската търговско-индустриална камара и Търговската секция при Посолството на Република Турция у нас. В рамките на събитието „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ) представи възможностите за инвестиции в индустриалните зони от портфолиото си пред над 300 турски бизнесмени.

    Икономическа зона Свиленград се оказа интересна локация за турски компании от сферата на пътната инфраструктура и външнотърговската дейност. Близостта на зоната до границата с Турция я прави привлекателна за турски инвеститори, търсещи бързи логистични връзки.

    За възможностите за закупуване или наемане на терени в Индустриален и логистичен парк – Бургас запитвания по време на бизнесфорума направиха турски компании от оръжейната, леката промишленост и машиностроенето.

    Високотехнологични производства и фирми от леката промишленост от Турция пък проявиха интерес за позициониране на свои производства в Икономическата зона София-Божурище. Такова запитване направи голяма компания, оперираща в сферата на роботиката и настоящ партньор в Турция на един от световните лидери в производството на бяла техника. Едно от предимствата на зоната е достъпът до редица специализирани средни и висши учебни заведения, които могат да предоставят висококвалифицирани кадри. Още по време на форума екипът на НКИЗ съдейства за установяването на първоначален контакт на компанията с Националното училище по роботика за проучване на наличните специалисти.

    Турският бизнес оценява предимствата на страната ни като инвестиционна локация и търговски партньор. Особено внимание се обръща на България като входна врата за турските инвеститори и бизнес към единния европейски пазар. Този потенциал намира изражение във все повече турски компании, които обмислят установяването на производства у нас, както и идентифицирането на дългосрочни търговски партньори.

    Данните за стокооборота между двете страни за първите 8 месеца на годината показват ръст от 20% спрямо същия период на миналата година, като през 2016 стокооборотът между Турция и България е възлизал на 4,5 милиарда долара, съобщи главният търговски съветник към Турското посолство у нас г-н Емрах Сазак.

    За периода 2009 – 2016 година вносът на Турция в България се е увеличил с 90%, а износът - с 80%. Същата е картината и в областта на туризма и инвестициите. До момента турските фирми у нас са създали 10 000 работни места.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    Siemens продава компанията си Innomotics на KPS Capital Partners
    Сделката е за 3,5 милиарда евро
    преди 15 часа
    Инвестират 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции в страната
    С други 49,6 млн. лв. ще бъде подпомогната зарядната инфраструктура в пристанищата
    преди 16 часа
    ЕС засилва регулациите за Airbnb и конкурентите й
    Онлайн платформите ще трябва да предоставят на властите данни за броя на нощувките и броя на гостите веднъж месечно
    преди 16 часа
    514 български фирми кандидатстваха за разработване на иновации
    Общият размер на безвъзмездното финансиране е 127 млн. лв.
    преди 18 часа
    Google отпуска 1 млн. долара за докторантски стипендии в INSAIT
    Младите учени ще могат да работят в България с научни ръководители от INSAIT и Google Research по най-горещите теми в AI в момента