понеделник, 27 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1032 прочитания

  ОИСР ще представи у нас доклад за социално-емоционалните умения на учениците от цял свят

  Откриха училищна лаборатория за иновации в областта на позитивното образование в Стара Загора
  17 април 2024, 09:10 a+ a- a

  ОИСР е избрала България за представяне на глобалния си доклад за социално-емоционалните умения на децата от цял свят. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на откриване на училищна лаборатория за иновации в областта на позитивното образование в ОУ “Петко Рачов Славейков” в Стара Загора. По думите му всички страни-членки ще наблюдават онлайн събитието, на което домакин е София, а за него в страната ни пристига създателят на PISA д-р Андреас Шлайхер.

  “Срещнахме тук толкова щастливи деца. Ако виждаме постоянно тези усмивки във всички български училища, това е най-голяма награда за нас и знак, че реформите в системата дават плодове”, каза министърът по време на откриване на лабораторията. По думите му вече две други подобни действат в София и луковитското село Дерманци, а в следващите седмици ще стартират и във Варна и Гоце Делчев. Всяка от тях действа в различна област – предприемачество, екология, проектобазирано обучение и др. “В професионален и емоционален план аз се чувствам лично свързан именно с темата на стартиращата днес лаборатория. Не само защото години наред съм работил за развитие на позитивното образование, но и защото то може да ни даде истинската промяна в обучителния процес, към която толкова се стремим”, подчерта още проф. Цоков.

  Общо 787 деца се обучават в момента в старозагорското училище и всички те ще се възползват от иновациите в обучението, които ще бъдат разработени в лабораторията. Инициативата е съвместна с още 10 училища в страната и е с подкрепата на университетски преподаватели и изследователи. Тя се реализира по Националната програма на Министерството на образованието и науката “Иновации в действие”.

  “Тази инициатива всъщност не е просто обмяна на добри практики и идеи, а изграждане на истинска мрежа от иновативни преподаватели и директори. Хора, които всеки ден работят за по-иновативното българско образование”, каза Галин Цоков. Според него това е нов момент от развитие на иновативната култура в страната.

  “Що се отнася до позитивното образование – то съчетава идеята за високи постижения на база личностното развитие и щастие”, обясни проф. Цоков. Той акцентира, че позитивното образование е търсене на смисъл в образователния процес или “да набележим днес това, което искаме да променим утре”. По думите му то дава и чувство на принадлежност както на ученика, така и учителя и увереност, че са част от нещо по-голямо. “То дава и друга гледна точка в образователния процес – да не се фокусираме върху слабостите и празнотите на ученика, а да акцентираме на силните му страни. Защото всеки ученик има таланти и заложби и целта на образователната система трябва да бъде да ги открие и развие”, подчерта той.

  Иновативните лаборатории са логично продължение на политиката на Министерството на образованието и науката за създаване на условия и подкрепа за развиване иновативна култура и прилагане на иновации във всички сфери на училищния живот, във всички училища в цялата страна, от най-големите до най-малките населени места. Всяка лаборатория генерира идеи, консултира и изготвя краен продукт (под формата на ръководство, пътна карта, развита стратегия, методическо помагало, картотека на иновативни практики и др., включително и в електронен вариант) за иновативни подходи, методи, форми и др. в съответното тематично направление.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Китай ще подпомага производството на чипове с $47,5 млрд.
  Една от основните области, върху които ще се фокусира третата фаза на фонда, е оборудването за производство на чипове
  преди 8 часа
  Paysera България дебютира на ВЕАМ пазара на БФБ
  Компанията за дигитални платежни услуги планира да увеличи капитала си с 2 млн. лв.
  преди 10 часа
  Standard & Poor's потвърди рейтинга на България и стабилна перспектива
  Агенцията прогнозираприемане в еврозоната най-късно началото на 2026 г. и ръст малко под 3% за периода 2025-2027 г.
  23 май 2024, 15:30
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  23 май 2024, 13:52
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата