вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1482 прочитания

    Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни с бележка от родител

    Подаването на медицински бележки вече ще се случва само по електронен път
    13 март 2024, 14:14 a+ a- a

    Снимка: МОН

    Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано. писмено заявление от родител до класния ръководител, реши правителството. Промените в Наредбата за приобщаващо образование са предложени от Министерството на образованието и науката и имат за цел да облекчат семействата и да намалят административната тежест на директора на училището. 

    След проведено широко обществено обсъждане бе взето решение, че ученик може да отсъства по семейни причини до 5 дни наведнъж. 

    До момента децата имаха право да отсъстват от училище по уважителни причини до 3 дни с бележка до класния ръководител и до 7 дни с писмено заявление до директора. 

    С промените се дава възможност на родителя самостоятелно да взема решение по отношение на отсъствията на своето дете от образователната система в случаи на семейни събития, лични и фамилни ангажименти, наложителни пътувания, временно неразположение и др. Това вече ще се случва в уведомителен режим по отношение на училището чрез класния ръководител, а не в разрешителен от директора. 

    С оглед въведената дигитализация на медицинския документ за уважаване на отсъствията по медицински причини в Наредбата се уточнява и редът на· подаване на този документ. Това става по електронен път, с което се преустановява представянето му на хартиен носител от родителя в училището, като така се облекчават и родителите. 

    В хода на общественото обсъждане са взети предвид още две предложения, които са отразени в· Наредбата и са свързани с настъпили промени в законови и подзаконови нормативни актове, издадени от различни министерства. 

    Първото се отнася до заниманията по интереси в областта. на спорта, а с второто - до отпадане на ограничението за предоставяне на някои социални услуги в образователната система. Такива вече ще могат да се предлагат и в институции в системата на предучилищното и училищното образование, стига да са съобразени с физическото, здравното и психическото състояние на детето, както и с неговите индивидуални потребности. 

    Промените се въвеждат след проведен диалог и редица срещи с всички заинтересовани страни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 13 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 13 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 15 часа
    преди 18 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата