понеделник, 04 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3921 прочитания

  МОН: Ще си партнираме с Китай в дигитализирането на образованието

  09 февруари 2024, 17:01 a+ a- a

  Дигитализацията и дигиталните компетентности на учителите бяха акцент в изказването на заместник-министъра на образованието и науката Мариета Георгиева по време на втората Световна конференция за дигитално образование в Пекин. Зам.-министър Георгиева отбеляза ключовото значение на цифровите технологии в процеса на преподаване и усвояване на знания. Тя говори за платформата “Дигитална раница”, поддържането на дигиталната квалификация на учителите и изграждането на дигитална среда, подпомагаща развитието на бъдещите мислители, творци и лидери на България. Домакини на конференцията бяха Министерството на образованието на Китай, Националната комисия на Китай за ЮНЕСКО и правителството на община Шанхай.

  Зам.-министър Георгиева се срещна с министъра на образованието на Китай Хуай Дзинпън и кмета на Шанхай Гун Джън.

  По време на форума беше обявен стартът на китайската образователна платформа SMART EDUCATION, която вече ще бъде достъпна и на английски, френски, руски и арабски, като постепенно предлаганото в чуждоезиковите версии учебно съдържание ще се обогатява. Беше поставено началото и на Световен алианс за цифрово образование, който към момента обединява 104 университета, образователни организации и представители на бизнеса от 43 страни.

  На проведените срещи с ръководствата на университета “Тундзи” и неговите колежи по дизайн и иновации и по гражданско инженерство, както и в Шанхайското училище за фармация, е изразена готовност за активизиране на сътрудничеството в областта на професионалното и висшето образование чрез съвместни научни проекти в различни области, съвместни програми на университетите, както и за сътрудничество в областта на професионалното образование и използване на възможностите на програма ЕРАЗЪМ+“.

  В централата на HUAWEI в Шънджън зам.-министър Георгиева се запозна с разнообразни решения, които те предлагат за дигитализация на различни обществени и икономически сектори. Особено внимание бе отделено на дигиталните решения за образованието, както и на осигуряване на киберсигурността.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 март 2024, 17:05
  5 български компании сред най-бързоразвиващите се в Европа
  В годишната класация на Financial Times FT1000 влязоха Ampeco, euShipments.com, Pontica Solutions, Storepool и Dreamix
  01 март 2024, 15:05
  01 март 2024, 14:46
  01 март 2024, 12:48
  Кофас: Предстоят трудни времена за строителния и жилищен сектор
  Завършеното строителство в България все още е под нивото, регистрирано през 2015
  01 март 2024, 11:18
  Соня Миклай е новият главен управител на „Германо-Българската индустриално-търговска камара
  Тя поема поста от д-р Митко Василев, който бе начело на организацията в последните над 30 години
  01 март 2024, 10:55