вторник, 18 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1865 прочитания

  Какво биха искали да работят представителите на поколението Алфа?

  Какви интереси имат, къде предпочитат да учат – у нас или в чужбина и какво мисли ChatGPT по тези въпроси показва изследване, представено на тазгодишното издание на Базар на професиите
  04 декември 2023, 10:07 a+ a- a

  По време на тазгодишното издание на Базар на професиите, организирано от Българската мрежа на глобалния договор на ООН, бе представено национално представително проучване сред ученици в гимназиален клас и техните родители за професиите към които биха се насочили в бъдеще.

  Изследването, проведено от компанията за маркетингови изследвания и консултации Blue Point, покрива както вижданията на децата, така и на техните родители относно кои професии са интересни, полезни, вълнуващи, в кои сфери биха искали да се реализират, у нас или в чужбина биха педпочели да учат. Въпросите са зададени на ученици от поколението „Алфа“ (родените след 2010 г.) и родители на деца от същото поколение.

  Изследването също така включва същия въпросник, но зададен на Chat GPT. Припокриват ли се отговорите на изкуствения интелект с тези на деца и родители и до колко успява правилно да разчете той тенденциите можете да видите във видеото:

  Какво мислят родителите?
  Според резултатите родителите играят ключова роля във формирането на представите и желанията на своите деца относно бъдещата им кариера. Около 80% водят активни разговори с децата си относно професионалното им бъдеще, като почти същото количество биха дали съвет по този въпрос. Най-предпочитаната професия според тях е тази на IT специалист.

  Източник: Българска мрежа на Глобалния договор на ООН

  Всеки четвърти родител би насочил своето дете към този сектор. Следват области като образование, право, икономика, медицина и дизайн. От съществено значение за родителите са факторите, че професията трябва да е добре заплатена (53,3%), да предоставя възможности за развитие (53,3%), и, разбира се, детето да я обича и да се чувства успешно в нея (54,7%).

  Считат, че информационните технологии, медицината, инженерните науки и предприемачеството представляват най-перспективни сфери за развитие.

  Кои са професиите на бъдещето според Вас? (отговори на родители в %)

  Какви са нагласите на учениците?
  Специфичните черти на това поколение, което расте в цифровата ера, създават нов подход към избора на професия. Повече от 80% от учениците планират да продължат образованието си след завършване на 12. клас, като 70% от тях предпочитат да останат в България за тази цел.

  Любопитно е, че в голяма степен учениците споделят предпочитанията на своите родители. Информационните технологии са най-желаната професия, следвана от медицина, предприемачество и право, а най-голям интерес в момента имат към спорт, електронни игри, изкуство и литература.

  В коя сфера виждаш своето професионално развитие/ с какво би се занимавал/а в бъдеще? (%)

  Наблюдава се съответствие между вижданията на родителите и учениците за най-перспективните кариери. Всеки втори ученик счита, че професиите на бъдещето са свързани с информационните технологии, докато всеки трети ги свързва с медицината, следвана от инженерството.

  Родителите и учениците са на общо мнение, че информационните технологии ще бъдат ключова сфера за професионално развитие в бъдеще. Създаването на баланс между личните интереси и възможностите за успешно развитие в избраната професия е от съществено значение за този процес.

  И двете запитани групи са наясно, че все по-решаващо значение за професионалния успех на младежите имат различни меки и други умения за развитие. Най-важните сред тях са дигиталните умения, бързо учене, комуникативност, екипност, креативност и аналитичност.
  Интересно да се отбележи е и промяната в нагласите и на родителите, и на учениците – над 40%, съответно над 60% от тях твърдо заявяват желанието си да продължат висшето си образование в България.

  Кои са професиите на бъдещето според Вас? (отговори на ученици в %)

  „Това е отличен повод за размисъл и действие на образователните институции, които заедно с бизнес секторът да създадат стимулиращи и иновативни условия, които подпомагат растежа на квалифицираната работна сила и утвърждаването на страната като привлекателен образователен и бизнес център за региона.“, казват от Българската мрежа на глобалния договор.

  Обобщеният извод от изследването е, че бъдещето на кариерното развитие на поколението Алфа е тясно свързано с технологичния напредък, но неизменно търси и хармоничната връзка между личните интереси и възможностите за професионално развитие.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 8 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 11 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 14 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 15 часа