събота, 20 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1845 прочитания

  Как се справи 4-дневната работна седмица в обществения сектор във Великобритания?

  Според най-голямото проучване по темата в страната резултатите са силно положителни
  08 юли 2024, 11:28 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Резултати от най-голямото проучване за 4-дневната работна седмица в публичния сектор във Великобритания, по-малко сметосъбирачи са напуснали работа и е имало по-бързи решения за планиране, по-бързо обработване на обезщетения и по-бързо отговаряне на обаждания.

  Противоречивият експеримент на областния съвет на Южен Кеймбриджшър с по-кратка работна седмица доведе до подобрения в производителността в 11 от 24 области, малка или никаква промяна в 11 области и влошаване на производителността в две области. Това показва анализ на преподаватели в университетите в Кеймбридж и Салфорд преди и по време на 15-месечния експеримент, пише Guardian.

  Многогодишното проучване, включващо около 450 служители на бюро плюс сметосъбирачи, установява:
     1. Текучеството на персонала намалява с 39%, което спомага за спестяването на £371 500 за една година, най-вече от разходите за персонал на агенцията.
     2. Заявленията за редовно планиране на домакинствата се решават около седмица и половина по-рано.
     3. Приблизително 15% повече големи решения за кандидатстване за планиране са завършени в правилния срок в сравнение с преди.
     4. Времето, необходимо за обработка на промените в молбите за жилищни помощи и общински данъчни облекчения, намалява.

  От друга страна, събираемостта на наемите за общински жилища леко се влошава, въпреки че това се дължи на кризата с разходите за живот. Скоростта, с която се преотдават празни общински сгради, намалява леко от 28 на 30 дни средно. Резултатите Са коригирани за въздействието на пандемията Covid-19.

  Съгласно процеса в Южен Кеймбриджшър, който започна през януари 2023 г. и продължи до април 2024 г., се очакваше персоналът да изпълнява 100% от работата си през 80% от времето срещу 100% от заплащането. За целия период на проучването текучеството на персонала намалява с 39%, а резултатите за физическото и психическото здраве на служителите, мотивацията и ангажираността се подобряват, показва проучването.

  „В съчетание със стотиците хиляди лири пари на данъкоплатците, които сме спестили, подобреното набиране и задържане и положителни резултати по отношение на здравето и благосъстоянието, това смело и пионерско изпитание очевидно е успешно“, каза Джон Уилямс, водещ член на Съвета за ресурси. „Знаем, че не можем да се конкурираме само със заплата и трябваше да намерим смели нови начини за справяне с проблемите си с набирането и задържането на персонал.“

  Майк Дейви, лидер на градския съвет на Кеймбридж, който споделя услугите по планиране с Южен Кеймбриджшър, описа процеса като „ситуация, в която всички печелят, с подобрено предоставяне на услуги за жителите, намалени разходи за персонал за съвета и по-добър баланс работа-личен живот за служителите на съвета.“

  Десетки частни компании вече са възприели подхода, като много от тях откриват, че той помага за задържането на персонала. Райл каза, че резултатите от Южен Кеймбриджшър „доказват веднъж завинаги, че четиридневна седмица без загуба на заплащане може абсолютно да успее на ниво местно правителство“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 1 ден
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 1 ден
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 1 ден
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 1 ден
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект