понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1719 прочитания

  ЕС одобри закон, който ще засегне вноса на газ

  Той въвежда лимити върху емисиите метан
  29 май 2024, 09:37 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Страните от Европейския съюз одобриха закон, който ще наложи ограничения за емисиите на метан върху вноса на петрол и газ в Европа от 2030 г., оказвайки натиск върху международните доставчици да намалят изтичането на мощния парников газ, пише „Ройтерс“.

  Метанът е основният компонент на природния газ, който страните изгарят в електроцентрали и за отопление на домове. Той е и втората най-голяма причина за изменението на климата след въглеродния диоксид и подхранва глобалното затопляне, когато изтича в атмосферата от протекли петроло- и газопроводи и инфраструктура.

  Министрите на земеделието на страните от ЕС, които, както всички министри, имат правомощието да одобряват закони по всяка тема, дадоха окончателното одобрение от името на своите правителства на политиката на среща в Брюксел, което означава, че тя вече може да влезе в сила. Само Унгария гласува против.

  От 2030 г. ЕС ще наложи „максимални стойности на интензитета на метан“ за изкопаемите горива, пуснати на европейския пазар. Европейската комисия ще определи точните граници на метан до тази дата.

  Вносителите на петрол и газ, които пренебрегват ограничението, могат да бъдат изправени пред финансови санкции.

  Правилата за внос вероятно ще засегнат големи доставчици на газ като САЩ, Алжир и Русия. Москва намали доставките за Европа след инвазията си в Украйна през 2022 г. и оттогава е заменена като най-големият доставчик на газ за Европа от тръбопроводи от Норвегия, чиито доставки са с най-нисък интензитет на метан в света.

  Администрацията на Байдън, която заедно с ЕС обедини страните да намалят емисиите на метан с 30% до 2030 г., за да ограничат изменението на климата, приветства закона на ЕС за метана. Миналата година САЩ въведе свои собствени правила, изискващи от петролните компании да ограничат емисиите си на метан.

  От 2027 г. ЕС ще изисква нови договори за внос на нефт, газ и въглища да могат да се подписват само с чуждестранни производители, които следват правилата за съобщаване на емисиите на метан, еквивалентни на тези в ЕС. Според правилата европейските производители трябва редовно да проверяват дейността си за изтичане на метан, в срокове, вариращи от всеки 4 месеца за LNG терминали до всеки 3 години за енергийна инфраструктура под морското дъно. Политиката на ЕС също така забранява повечето случаи на изгаряне и изпускане, когато нефтените и газовите компании умишлено изгарят или отделят нежелан метан в атмосферата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 3 часа
  преди 4 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.
  14 юни 2024, 14:22
  ЕБВР инвестира 15 млн. евро в Eldrive
  Компанията ще добави 7400 станции за зареждане
  14 юни 2024, 13:30