понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2080 прочитания

  Ето кои са най-говоримите езици в Европа

  54% от българите говорят поне един чужд език, сочи ново проучване
  22 май 2024, 11:11 a+ a- a

  По-голямата част от европейците (86 %) считат, че всеки трябва да говори поне един чужд език, а почти три от всеки пет (59 %) могат да водят разговор на един. Това са някои от резултатите от новото проучване на Евробарометър относно „европейците и техните езици“, което Комисията публикува днес.

  Повече от половината (54%) от българските граждани говорят поне един чужд език.

  В проучването, съвпадащо със Световния ден на културното многообразие, се подчертава нарастващото признаване на значението на езиковото многообразие за подобряване на културното разбирателство, икономическите възможности и социалното сближаване в Европа. С 24 официални езика и около 60 регионални и малцинствени езика, които се говорят в Европейския съюз, многоезичието е динамичен пример за европейското културно многообразие.

  Проведено 12 години след последното проучване по тази тема, Евробарометър показва, че гражданите имат много положително отношение към многоезичието:

  - 86 % от респондентите считат, че всеки следва да говори поне още един език, различен от майчиния си език, а 69 % казват повече от един език;

  - 76 % смятат, че подобряването на езиковите умения следва да бъде приоритет на политиката;

  - и че 84 % смятат, че регионалните и малцинствените езици следва да бъдат защитени.

  Що се отнася до владеенето на чужди езици, проучването на Евробарометър показва положителен, макар и скромен напредък след последното проучване през 2012 г.

  - Трима от всеки петима европейци могат да проведат разговор на език, различен от майчиния им език — увеличение с 3 процентни пункта (пп) от 2012 г. насам.

  - Делът се увеличава на четири от всеки пет млади европейци (79 % на възраст между 15 и 24 години), с увеличение от 5 процентни пункта.

  Това доближава ЕС до целта му по отношение на младежта, определена в Препоръката на Съвета от 2019 г. относно всеобхватен подход към преподаването и изучаването на езици, а именно придобиване на владеене на езика на училищното образование и владеене на два други езика преди края на гимназиалния етап на средното образование.

  От друга страна, напредъкът по втория чужд език е по-малък: 28 % от европейците (+ 1 процентни пункта) и 39 % от младите хора (+ 2 процентни пункта) могат да проведат разговор на повече от един чужд език. Сред европейците, които говорят поне още един език, различен от майчиния си език, 31 % използват първия си чужд език ежедневно (+ 8 процентни пункта).

  Английският език се говори от почти половината европейци (47 %) като чужд език. Това е значително увеличение с 5 процентни пункта от 2012 г. насам. 7 от всеки 10 млади европейци могат да проведат разговор на английски език, което е с 9 процентни пункта повече от проучването от 2012 г.  Той се възприема като най-важният език за децата да учат за своето бъдеще (от 85 % от участниците в проучването), следван от испански, немски, френски и китайски. След английския, френският (11 %), немският (10 %) и испанският (7 %) са най-често говоримите чужди езици в ЕС.

  Тези констатации са в съответствие с резултатите от доклада за ключовите данни на „Евридика“ от 2023 г. относно преподаването на езици в училище в Европа, който показва, че 98,3 % от европейските ученици в прогимназиалния етап на средното образование и все по-често от по-ранна възраст изучават английски език.

  Според респондентите основните ползи от изучаването на нов език включват възможности за работа (51 %), за да могат да разбират хора от други култури (45 %), да си намерят по-добра работа в страната, в която живеят (42 %), да я използват на почивка в чужбина (42 %) и да я използват на работното място (включително пътуване в чужбина по работа; 40 %).

  Резултатите са в съответствие с неотдавнашно проучване на ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие), подкрепено от Комисията, относно това как 15-годишните учат английски език. Това проучване показва, че младите хора все по-често изучават езици извън класната стая, като използват интернет, социални медии или гледат съдържание на оригиналния език. По-голямата част от европейците (53 %), по-специално младите хора (65 %), сега предпочитат субтитрирано съдържание. Това се е променило значително в сравнение с 2012 г. (+ 11 процентни пункта).

  Средно 11,5 % от учениците в ЕС говорят различен език у дома, отколкото в училище, което показва, че многоезичните класни стаи са реалност в Европа.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 5 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 5 часа
  преди 6 часа
  Федералният резерв остави лихвите непроменени
  Американската централна банка прогнозира едно намаляване през 2024 г.
  14 юни 2024, 14:39
  България постигна пълна дигитална трансформация в здравеопазването за 3 години
  За по-малко от 3 години общият брой на издадените електронни рецепти надхвърля 54 млн.