сряда, 24 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  906 прочитания

  ЮНЕСКО препоръчва Венеция да бъде поставена в списъка със застрашено наследство

  Културната агенция на ООН смята, че градът е изправен пред „необратими“ щети
  03 август 2023, 10:16 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Венеция рискува да бъде поставена в черния списък на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО, освен ако италианските власти не направят повече, за да защитят крехкия град, пише The Telegtaph.

  Културната агенция на ООН препоръча Венеция да бъде добавена към списъка на застрашеното наследство, като каза в изявление, че градът е изправен пред „необратими“ щети поради набор от проблеми, вариращи от последиците от влошаването на климата до масовия туризъм.

  Това е вторият път в рамките на няколко години, когато Венеция, която е вписана в списъка на световното наследство през 1987 г., е заплашена от черния списък. В изявление ЮНЕСКО казва: „Ефектите от продължаващото влошаване поради човешка намеса, включително продължаващото развитие, въздействието на изменението на климата и масовия туризъм заплашват да причинят необратими промени в изключителната универсална стойност на имота. Освен това комбинираните ефекти от предизвиканите от човека и природни промени причиняват влошаване и щети на посторените структури и градските зони.“ ЮНЕСКО отбелязва „липса на значителен напредък“ от страна на Италия в справянето с проблемите, като казва, че подобренията са били допълнително „възпрепятствани от липсата на цялостно съвместно стратегическо мислене“.

  Препоръката ще бъде представена на среща на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО в Рияд в края на септември за приемане. Венецианските власти казаха, че ще прочетат внимателно препоръката и ще разговарят с италианското правителство, „което е държавната страна, с която ЮНЕСКО има връзка“.

  Препоръката е направена, въпреки че Италия изпълни искането на ЮНЕСКО през 2021 г. да забрани круизни кораби с тегло над 25 000 тона да акостират в лагуната. Сега корабите акостират в индустриалното пристанище Маргера. Говорител на кмета на Венеция Луиджи Бруняро каза: „Те вече не минават покрай площад Сан Марко“. Забраната дойде след години протести срещу големите кораби от страна на местните жители.

  Бариерата срещу наводнения във Венеция, Mose, най-накрая влезе в експлоатация през 2020 г. след тежки наводнения в града в края на 2019 г. след години забавяне.

  ЮНЕСКО заяви, че предложените от Италия мерки за справяне със „сложните проблеми“ във Венеция са „все още недостатъчни и трябва да бъдат доразвити“.

  Наводнението през 2019 г. и пандемията прекъснаха туризма във Венеция, но сега посетителите се завръщат с пълна сила. Безбройните проблеми прогониха жителите на града, като населението в историческия център падна под 50 000 миналото лято, карайки останалите жители да се страхуват да не станат „реликви в музей“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  Държавата пое нов дълг за още 200 млн. лева
  Заемът е под формата на 3-годишни държавни ценни книжа
  преди 14 часа
  Български учени ще изследват близкия Космос от Антарктида
  Първият полярен астрономически проект на България ще се осъществи през 2024-2025
  преди 16 часа
  Анализ: Над 20% спад в броя на предлаганите имоти за продажба у нас
  Продавачите отлагат решението за продажба, въпреки високите цени в момента, отчитат от АДРЕС Недвижими имоти
  преди 16 часа
  Проучване: Китай е 1-ви в света по използване на GenAI
  Банковото и застрахователното дело са водещи по отношение на включването на GenAI в ежедневните бизнес операции
  преди 19 часа
  Вдигат двойно туристическия данък в София
  Близо 10% увеличение в броя на туристите, отчита столицата
  преди 20 часа
  Германската METZ открива логистична база у нас
  Технологичните продукти на германския бранд вече са достъпни за българските потребители