четвъртък, 30 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  713 прочитания

  Печалбата на BP се сви със 70%

  Въпреки това компанията увеличава дивидентите с 10%
  02 август 2023, 11:45 a+ a- a

  Снимка: BP

  Печалбата на BP за второто тримесечие се сви със 70% спрямо година по-рано до $2,6 млрд., като пропусна прогнозите, тъй като маржовете на рафинирането и приходите от търговия с петрол спаднаха, но все пак позволява на енергийния гигант да увеличи дивидентите си с 10%, отбелязва „Ройтерс“.

  Конкурентите Chevron, Exxon Mobil, Shell и TotalEnergies също отчетоха рязък спад в тримесечните печалби, засегнати от спада на цените на енергията от върховете, достигнати след нахлуването на Русия в Украйна преди година и половина.

  „Нашето основно представяне беше устойчиво с добра доставка на парични средства – по време на период на значителна оборотна дейност и по-слаби маржове в нашия рафиниращ бизнес“, каза в изявление главният изпълнителен директор Бърнард Луни.

  Основната печалба от възстановителните разходи на BP, нейната дефиниция за нетен доход, не надхвърли очакванията за $3,5 млрд. в проучване на анализатори, предоставено от компанията. Тя спадна спрямо $8,5 млрд. година по-рано и $5 млрд. през първото тримесечие.

  BP увеличи дивидентите си с 10% до 7,27 цента на акция, четвъртото увеличение, откакто ги намали наполовина след пандемията преди 3 години. Тя ще изкупи обратно собствени акции на стойност $1,5 млрд. през следващите три месеца.

  През май BP забави темпото на тримесечната си програма за обратно изкупуване до $1,75 млрд. от $2,75 млрд. през предходните три месеца, което предизвика най-големия дневен спад на акциите ѝ за повече от три години.

  Луни каза пред „Ройтерс“, че програмата за обратно изкупуване е позволила на BP да намали броя на акциите си с 9% през последните 4 тримесечия. „Това означава, че можем да увеличим дивидента с 10% и да не увеличаваме дивидентната тежест върху компанията“, обясни той.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 минути
  Законът за насърчаване на електромобилността ще бъде обявен за обществено обсъждане до края на годината
  Една от основните му цели е до 2026 г. у нас да има поне 30 000 електромобила и поне 10 000 зарядни точки
  преди 1 час
  Българската Телелинк Инфра Сървисис ще участва в изграждането на широколентов достъп във Великобритания
  Компанията е част от „Проекта Гигабит“, който има за цел да достигне 85% интернет покритие в отдалечените райони на страната до края на 2025 г.
  преди 2 часа
  България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия
  Тя е в съответствие с енергийната политика България и действията на правителството за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“
  преди 18 часа
  От 1 декември: Без стари коли в центъра на София
  Нискоемисионната зона ще е валидна до 29 февруари 2024
  преди 19 часа
  80% от страната ще има 5G свързаност до края на 2025
  Всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация