петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2709 прочитания

  ЮНЕСКО призовава за глобална забрана на смартфоните в училищата

  Смартфоните са разсейващи за ученето, отчита нов доклад
  27 юли 2023, 13:48 a+ a- a

  снимка: МОН

  Нов доклад на ЮНЕСКО изрази загриженост относно прекомерната употреба на смартфони, призовавайки те да бъдат забранени в училищата по целия свят. Според агенцията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) прекомерната употреба на мобилни телефони оказва влияние върху ученето.

  Докладът на ЮНЕСКО призовава страните внимателно да обмислят как технологиите се използват в училищата. Той подчертава необходимостта цифровите технологии да служат като инструмент, а не като приоритет.

  Смартфоните в училищата също се оказаха разсейващи за ученето, но по-малко от една четвърт от страните забраняват използването им в училищата, посочва докладът.

  ЮНЕСКО призовава страните да определят свои собствени стандарти за начина, по който технологията се проектира и използва в образованието, така че никога да не замества обучението, ръководено от учители, и да подкрепя общата цел за качествено образование за всички.

  „Цифровата революция крие неизмерим потенциал, но точно както бяха изказани предупреждения за това как тя трябва да бъде регулирана в обществото, подобно внимание трябва да се обърне на начина, по който се използва в образованието“, предупреди генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. „Използването й трябва да бъде за подобряване на учебния опит и за благополучието на учениците и учителите, а не в тяхна вреда.“

  „Възможностите, които открива, са невероятни и ние винаги сме изумени от новите прозорци, които това отваря за учащите“, каза Манос Антонинис, директор, отговорен за изготвянето на доклада. „Трябва да се поучим от миналите си грешки, когато използваме технологиите в образованието, за да не ги повтаряме в бъдеще“, казва Антонинис. „Трябва да научим децата да живеят както със, така и без технологии; да вземат това, от което имат нужда от изобилието от информация, но да пренебрегнат това, което не е необходимо; да позволим на технологиите да поддържат, но никога да не изместват човешките взаимодействия в преподаването и ученето“, добави той.

  Той също предупреди и за опасността от изтичане на данни в образователните технологии, тъй като само 16% от страните гарантират поверителността на данните в класната стая със закон. „Знаем, че огромни количества данни се използват без съответната регулация, така че тези данни в крайна сметка се използват за други необразователни цели, търговски цели и това, разбира се, е нарушение на правата, което трябва да бъде регулирано.“

  Цифровата грамотност и критичното мислене стават все по-важни, особено с разрастването на генеративния AI. Допълнителни данни в доклада показват, че: 54% от анкетираните държави са очертали умения, които искат да развият за в бъдеще, но само 11 от 51 анкетирани правителства имат учебни програми за ИИ.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 минути
  Биткойн надмина $60 000
  Криптовалутата е на път да постави нов рекорд
  преди 8 минути
  Villeroy & Boch завърши придобиването на Ideal Standard
  Обединеното дружество става един от най-големите производители на продукти за баня в Европа
  преди 22 минути
  Това ще е едно от първите училища у нас с изучаване на изкуствен интелект
  Предвижда се да има отделна професионална паралелка с кандидатстване след 7. клас
  преди 44 минути
  Българска компания спечели 2.4 млн. евро финансиране от Европейския съвет за иновации
  Smart Farm Robotix се класира между 42 високотехнологични фирми, избрани сред общо 1083 кандидатствали от ЕС
  преди 17 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers