понеделник, 17 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1172 прочитания

  Населението на Япония с рекорден спад

  За първи път то е намаляло във всичките 47 префектури на страната, чужденците с рекордно увеличение
  27 юли 2023, 12:45 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Населението на Япония е намаляло във всичките си 47 префектури за първи път в рекорден спад, докато броят на чуждестранните жители достигна нов връх, достигайки почти 3 милиона души. Това показват данни на правителството, подчертаващи нарастващата роля на не-японците в страната с намаляваща и застаряваща популация, пише Japan Today.

  Населението на японските граждани е намаляло с около 800 000 души, или 0,65%, до 122,4 милиона през 2022 г. спрямо предходната година, намалявайки за 14-та поредна година, според данни на Министерството на вътрешните работи и комуникациите, базирани на регистрации за пребиваване към 1 януари тази година.

  Общото население на Япония е 125,41 милиона, което е малко над половин милион души по-малко спрямо година по-рано, и има скок от 10,7% на чуждестранните жители с адреси, регистрирани в Япония, каза министерството.

  Увеличението на чуждестранното население на Япония е най-голямото нарастване на годишна база, откакто министерството води статистически данни през 2013 г. В момента чуждестранните жители представляват около 2,4% от населението на Япония, казаха от министерството.

  През 2008 г. населението на Япония достигна своя връх и оттогава се свива стабилно поради намаляващата раждаемост. Миналата година в страната са регистрирани рекордно ниски 771 801 раждания.

  Премиерът Фумио Кишида определи справянето с намаляващата раждаемост като една от основните си политически цели и обеща да осигури годишно финансиране от около 3,5 трилиона йени ($25,2 млрд.) през следващите 3 години за нов пакет за грижа за децата, който включва раждане и отглеждане на деца надбавки и увеличени субсидии за висше образование.

  Кабинетът на Кишида одобри миналия месец план за разширяване на обхвата на категориите работни места, разрешени за чуждестранни работници, отваряйки вратата за бъдещо постоянно пребиваване. Това е голяма промяна в страна, известна със своята затворена имиграционна политика, докато се бори с намаляващото население, отбелязва изданието.

  Експертите казват, че предложените мерки за ниска раждаемост са предимно допълнително финансиране за съществуващите и не адресират основните проблеми. Те също така твърдят, че консервативното правителство на Япония трябва да направи повече, за да повиши заплатите, да подобри условията на труд и да направи обществото по-приобщаващо за малцинствата и тези с не-японски корени, за да привлече чуждестранни работници да се преместят в Япония и да останат.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Стокообменът между България и Китай през 2023 г. е над $4 млрд.
  Българският износ отбелязва ръст от близо 33% спрямо 2022 г.
  преди 6 часа
  Стартира изграждане на център за високи технологии в ПГ „Хенри Форд“, София
  С 3,4 млн. лв. ще бъдат изградени 5 нови лаборатории и закупено оборудване за обучение с модерни технологии
  преди 9 часа
  Политическата несигурност в ЕС се засилва със 100 независими евродепутати и силни крайнодесни влияния
  Индексът на Кофас за политическа нестабилност отбелязва влошаване с 1,5% през 2023 г.
  преди 12 часа
  БФБ с нова платформа за заеми
  Тя отваря врати към късите продажби на българския капиталов пазар
  преди 13 часа