сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  521 прочитания

  Воден знак ще показва съдържанието, генерирано от ИИ

  На това се съгласиха в Белия дом 7 компании от индустрията между които OpenAI, Alphabet и Meta Platforms
  27 юли 2023, 07:49 a+ a- a

  Снимка: ЕП

  Компании за изкуствен интелект (ИИ/AI), включително OpenAI, Alphabet и Meta Platforms, поеха доброволни ангажименти към Белия дом за прилагане на мерки като поставяне на воден знак върху съдържание, генерирано от изкуствен интелект, за да направят технологията по-безопасна, обяви президентът Джо Байдън в петък (21юли).

  „Тези ангажименти са обещаваща стъпка, но имаме още много работа за вършене заедно“, каза Байдън.

  На събитие в Белия дом Байдън обърна внимание на нарастващата загриженост относно потенциала изкуственият интелект да бъде използван за разрушителни цели, като каза, че „трябва да гледаме ясно и бдително относно заплахите от нововъзникващите технологии“ за демокрацията в САЩ.

  Компаниите, които включват и Anthropic, Inflection, Amazon.com и партньора на OpenAI Microsof, обещаха да тестват щателно системите, преди да ги пуснат, и да споделят информация за това как да намалят рисковете и да инвестират в киберсигурността.

  Ходът се разглежда като победа за усилията на администрацията на Байдън да регулира технологията, която преживя бум на инвестиции и популярност сред потребителите, отбелязва „Ройтерс“.

  САЩ изостават от ЕС в справянето с регулирането на изкуствения интелект. През юни законодателите на ЕС се съгласиха с набор от проекти на правила, според които системи като ChatGPT ще трябва да разкриват съдържание, генерирано от AI, да помагат за разграничаването на така наречените дълбоко фалшиви изображения от истинските и да гарантират предпазни мерки срещу незаконно съдържание.

  През юни Чък Шумър призова в Сената на САЩ за „всеобхватно законодателство“ за напредък и гарантиране на предпазни мерки за изкуствения интелект. Конгресът обмисля законопроект, който изисква политическите реклами да разкриват дали AI е използван за създаване на изображения или друго съдържание.

  Байдън, който беше домакин на ръководители от седемте компании в Белия дом, каза, че също така работи върху разработването на изпълнителна заповед и двупартийно законодателство относно ИИ технологията. „Ще видим повече технологични промени през следващите 10 години или дори през следващите няколко години, отколкото сме виждали през последните 50 години. Това беше удивително разкритие за мен, честно казано“, каза Байдън.

  Като част от усилията седемте компании се ангажираха да разработят система за „воден знак“ на всички форми на съдържание, от текст, изображения, аудиозаписи до видеоклипове, генерирани от AI, така че потребителите да знаят кога технологията е била използвана. Този воден знак, вграден в съдържанието по технически начин, вероятно ще улесни потребителите да забелязват дълбоко фалшиви изображения или аудиозаписи, които могат например да показват насилие, което не се е случило, да създадат по-добра измама или да изкривят снимка на политик, за да постави човека в нелицеприятна светлина. Не е ясно как водният знак ще бъде видим при споделянето на информацията.

  Компаниите също така обещаха да се съсредоточат върху защитата на поверителността на потребителите с развитието на ИИ и върху гарантирането, че технологията е свободна от пристрастия и не се използва за дискриминация срещу уязвими групи. Други ангажименти включват разработване на AI решения за научни проблеми като медицински изследвания и смекчаване на изменението на климата.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Далеч сме от общ изкуствен интелект
  Това заяви президентът на Microsoft Брад Смит, като добави, че технологията може да се случи след десетилетия
  преди 5 часа
  Moody's понижи перспективата на дълговия рейтинг на Китай
  Агенцията предупреди, че може да понижи и кредитния рейтинг на втората по големина икономика в света
  преди 5 часа
  Проучване: За 25% от компаниите у нас AI ще да доведе до загуба на работни места
  Технологията у нас се прилага най-вече в ИТ, Mapĸeтинг и Чoвeшĸи pecypcи, сочи доклад на LS-S Leadership Support
  преди 8 часа
  Изграждат 5G свързаност по транспортните коридори на България с Гърция и Сърбия
  За целта ще бъде използвано европейско финансиране
  преди 11 часа
  Резултатите на 15-годишните в изследването PISA се влошават
  Изследването е проведено през 2022 г. в областите математика, четене и природни науки