сряда, 06 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  726 прочитания

  Окончателно: От 2025 на всеки 60 км трябва да има зарядни станции за електромобили в ЕС

  След 2030 на всеки 200 километра шофьорите трябва да имат достъп до места за зареждане с водород
  26 юли 2023, 11:25 a+ a- a

  снимка: ЕК

  Съветът на ЕС прие нов законодателен акт за повече станции за зареждане с електроенергия и презареждане с гориво в цяла Европа. В резултат през следващите години в цяла Европа ще бъдат разположени повече зарядни станции и станции за презареждане с алтернативни горива, които ще дадат възможност на транспортния сектор значително да намали въглеродния си отпечатък.

  "Предвиждайки по-голям капацитет за публично достъпно зареждане с електроенергия по улиците в градовете и по магистралите в цяла Европа, новият законодателен акт представлява крайъгълен камък на нашата политика „Подготвени за цел 55“. Вярваме, че в близко бъдеще гражданите ще могат да зареждат своите електрически автомобили толкова лесно, колкото и днес в традиционните бензиностанции", Ракел Санчес Хименес, министър на транспорта, мобилността и програмата за градовете на Испания

  Текстът на регламента предвижда конкретни цели за разполагане, които ще трябва да бъдат постигнати през 2025 г. или 2030 г., по-специално:

  - от 2025 г. по основните транспортни коридори на ЕС, т.нар. „трансевропейска транспортна мрежа“, трябва да се инсталират на всеки 60 км станции за бързо зареждане с електроенергия с мощност от най-малко 150 kW за леки автомобили и микробуси

  - зарядни станции за тежки превозни средства с минимална мощност от 350 kW трябва да бъдат разположени на всеки 60 км по основната трансевропейска транспортна мрежа и на всеки 100 км по по-голямата широкообхватна трансевропейска транспортна мрежа от 2025 г., като последната трябва да получи пълно покритие до 2030 г.

  - станции за презареждане с водород , обслужващи както автомобили, така и камиони, трябва да бъдат разположени от 2030 г. във всички градски възли и на всеки 200 км по основната трансевропейска транспортна мрежа

  - морските пристанища, приемащи минимален брой големи пътнически плавателни съдове или контейнеровози, трябва да започнат да осигуряват брегово електрозахранване за тези плавателни съдове най-късно до 2030 г.

  - летищата трябва да започнат да осигуряват електроенергия на спрели въздухоплавателни средства на всички контактни местостоянки най-късно до 2025 г., а на всички перонни местостоянки – най-късно до 2030 г.

  - ползвателите на електрически превозни средства или превозни средства, задвижвани с водород, трябва да могат лесно да плащат в зарядни точки или точки за презареждане с гориво с платежни карти или безконтактни устройства, без необходимост от абонамент и при пълна прозрачност на цените

  - операторите на зарядни точки или точки за презареждане с гориво трябва да предоставят на потребителите пълна информация чрез електронни средства относно наличността, времето за чакане или цената в различните станции.

  След официалното му приемане днес от Съвета новият регламент ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС след лятото и ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването му. Новите разпоредби ще станат приложими 6 месеца след влизането в сила на регламента.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  Далеч сме от общ изкуствен интелект
  Това заяви президентът на Microsoft Брад Смит, като добави, че технологията може да се случи след десетилетия
  преди 5 часа
  Moody's понижи перспективата на дълговия рейтинг на Китай
  Агенцията предупреди, че може да понижи и кредитния рейтинг на втората по големина икономика в света
  преди 5 часа
  Проучване: За 25% от компаниите у нас AI ще да доведе до загуба на работни места
  Технологията у нас се прилага най-вече в ИТ, Mapĸeтинг и Чoвeшĸи pecypcи, сочи доклад на LS-S Leadership Support
  преди 8 часа
  Изграждат 5G свързаност по транспортните коридори на България с Гърция и Сърбия
  За целта ще бъде използвано европейско финансиране
  преди 10 часа
  Резултатите на 15-годишните в изследването PISA се влошават
  Изследването е проведено през 2022 г. в областите математика, четене и природни науки