четвъртък, 23 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1086 прочитания

  Потреблението на енергия в ЕС трябва да се намали с 11,7% до 2030

  ЕС прие нова директива относно енергийната ефективност
  26 юли 2023, 09:58 a+ a- a

  сн: ЕК

  Съветът на ЕС прие нови правила за намаляване на крайното потребление на енергия на равнище ЕС с 11,7 % през 2030 г. Държавите членки ще разполагат с възможности за гъвкавост при постигането на целта. 

  Държавите членки колективно ще осигурят намаляване на крайното потребление на енергия с най-малко 11,7% през 2030 г. в сравнение с прогнозите за потреблението на енергия за 2030 г., направени през 2020 г. Това означава горна граница на крайното потребление на енергия в ЕС от 763 милиона тона нефтен еквивалент и 993 милиона тона нефтен еквивалент за първично потребление. Ограничението за крайното потребление ще бъде обвързващо за държавите членки, взети заедно, докато целта за първичното енергийно потребление ще бъде индикативна. Крайното потребление на енергия представлява енергията, консумирана от крайните потребители, докато първичното потребление на енергия включва и енергията, която се използва за производството и доставката на енергия.

  Всички държави членки ще допринесат за постигането на общата цел на ЕС. Те ще определят индикативни национални приноси и криви за постигане на целта в своите интегрирани национални планове в областта на енергетиката и климата (НПЕК). Проектите на актуализирани НПЕК трябваше да бъдат представени през юни 2023 г., а срокът за окончателните планове е 2024 г. Формулата за изчисляване на националните приноси за постигане на целта ще бъде индикативна, с възможност за отклонение от нея с 2,5%. Комисията ще изчислява дали всички приноси съответстват на целта от 11,7% и ако това не е така, ще прави корекции на националните приноси, които са по-ниски от тези, които биха се получили, ако се използва формулата (т.нар. механизъм за покриване на разликите). Формулата се основава, наред с другото, на енергийната интензивност, БВП на глава от населението, развитието на сектора на енергията от възобновяеми източници и потенциала за икономии на енергия.

  Годишната цел за икономии на енергия за крайното енергопотребление постепенно ще се увеличава от 2024 г. до 2030 г. Държавите членки ще осигурят нови годишни икономии от 1,49% от крайното енергийно потребление средно за този период, като постепенно ще достигнат 1,9% към 31 декември 2030 г. Държавите членки могат да вземат предвид в изчисленията за постигане на целта икономиите на енергия, реализирани чрез мерки на политиката съгласно настоящата и преразгледаната директива относно енергийните характеристики на сградите; мерки, произтичащи от схемата на ЕС за търговия с емисии (за инсталации и за сгради и транспорт); и извънредни енергийни мерки. 

  В новите правила се определя специално задължение за публичния сектор да постигне годишно намаление на потреблението на енергия с 1,9%, от което може да се изключат общественият транспорт и въоръжените сили. В допълнение към това от държавите членки ще се изисква да санират всяка година най-малко 3% от разгънатата застроена площ на сградите, притежавани от публични органи. 

  Директивата беше официално приета. Сега тя ще бъде публикувана в Официален вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни по-късно.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton
  преди 15 часа
  EY: България е сред малкото страни в ЕС с ръст на чуждите инвестиции през 2023
  У нас са реализирани 27 инвестиционни проекта, които са осигурили близо 2000 нови работни места миналата година, показва нов доклад
  преди 15 часа
  Ето кои са най-говоримите езици в Европа
  54% от българите говорят поне един чужд език, сочи ново проучване
  преди 17 часа
  БНБ: Не се наблюдава прегряване на ипотечния пазар в момента
  Централната банка обаче затяга правилата за отпускане на ипотечни заеми