вторник, 12 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  763 прочитания

  ЕС ще стимулира производството на чипове с 43 млрд. евро

  Целта е удвояване на дела на полупроводниците от ЕС до 20% до 2030
  25 юли 2023, 14:51 a+ a- a

  сн: ЕК

  Съветът на ЕС одобри регламента за укрепване на европейската полупроводникова екосистема, по-известен като „Законодателен акт за чиповете“. Това е последната стъпка в процедурата на вземане на решения.

  Законодателният акт за интегралните схеми (чиповете) има за цел да се създадат условия за развитието на европейска промишлена база в сферата на полупроводниците, да се привлекат инвестиции, да се насърчат научните изследвания и иновациите и да се подготви Европа за всякакви бъдещи кризи с доставките на чипове. Програмата трябва да мобилизира 43 милиарда евро под формата на публични и частни инвестиции (3,3 милиарда евро от бюджета на ЕС), като целта е удвояването на глобалния пазарен дял на полупроводниците от ЕС – от 10% днес до най-малкото 20% до 2030 г.

  "Със законодателния акт за чиповете Европа ще играе водеща роля в световната надпревара в областта на полупроводниците. Вече можем да видим това в действие: нови производствени мощности, нови инвестиции, нови изследователски проекти. В дългосрочен план пък това ще допринесе и за възраждането на промишлеността ни и за намаляването на чуждестранните ни зависимости", коментира Ектор Гомес Ернандес, министър на промишлеността, търговията и туризма на Испания, която в момента е председател на Съвета на ЕС. 

  След като Съветът одобри днес позицията на Европейския парламент, законодателният акт беше приет. След подписването си от председателите на Европейския парламент и на Съвета регламентът ще бъде публикуван в Официален вестник на Европейския съюз и ще влезе в сила на третия ден след това.

  Съветът прие и изменение на регламента за създаване на съвместните предприятия по програмата „Хоризонт Европа“, за да може да се учреди съвместното предприятие „Интегрални схеми“, в което се трансформира съществувалото досега съвместно предприятие „Ключови цифрови технологии“. Изменението беше одобрено днес от Съвета след консултация с Парламента. Двата текста ще бъдат публикувани едновременно в Официален вестник.

  Чиповете (интегралните схеми) са малки устройства, които са изградени от полупроводници (материали, позволяващи или блокиращи протичането на електричество) и са в състояние да съхраняват големи количества информация или да извършват математически и логически операции. Те са изключително важни за широк спектър използвани в ежедневието изделия – от кредитните карти до автомобилите или смартфоните. С развитието на изкуствения интелект, 5G мрежите и интернета на предметите се очаква значителен ръст на търсенето и пазарните възможности за интегрални схеми и полупроводници.

  Понастоящем Европа е твърде зависима от произвежданите в чужбина чипове, което стана още по-очевидно по време на кризата с COVID-19. Промишленият и други стратегически сектори като здравеопазването, отбраната и енергетиката търпят смущения в доставките и недостиг.

  Законодателният акт за интегралните схеми има за цел да се ограничат уязвимостта и зависимостта на ЕС от чуждестранни участници, като в същото време се укрепи промишлената база на ЕС за чиповете, използват се максимално бъдещите бизнес възможности и се създадат качествени работни места. Това ще подобри сигурността на доставките, устойчивостта и технологичния суверенитет на ЕС в областта на полупроводниците.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Lidl инвестира над 15 млн. лв. в 10-ия си магазин в Пловдив
  Това е 122-ят обект на веригата в страна
  преди 10 часа
  преди 10 часа
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 11 часа
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 12 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани