петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1000 прочитания

  ЕС ще стимулира производството на чипове с 43 млрд. евро

  Целта е удвояване на дела на полупроводниците от ЕС до 20% до 2030
  25 юли 2023, 14:51 a+ a- a

  сн: ЕК

  Съветът на ЕС одобри регламента за укрепване на европейската полупроводникова екосистема, по-известен като „Законодателен акт за чиповете“. Това е последната стъпка в процедурата на вземане на решения.

  Законодателният акт за интегралните схеми (чиповете) има за цел да се създадат условия за развитието на европейска промишлена база в сферата на полупроводниците, да се привлекат инвестиции, да се насърчат научните изследвания и иновациите и да се подготви Европа за всякакви бъдещи кризи с доставките на чипове. Програмата трябва да мобилизира 43 милиарда евро под формата на публични и частни инвестиции (3,3 милиарда евро от бюджета на ЕС), като целта е удвояването на глобалния пазарен дял на полупроводниците от ЕС – от 10% днес до най-малкото 20% до 2030 г.

  "Със законодателния акт за чиповете Европа ще играе водеща роля в световната надпревара в областта на полупроводниците. Вече можем да видим това в действие: нови производствени мощности, нови инвестиции, нови изследователски проекти. В дългосрочен план пък това ще допринесе и за възраждането на промишлеността ни и за намаляването на чуждестранните ни зависимости", коментира Ектор Гомес Ернандес, министър на промишлеността, търговията и туризма на Испания, която в момента е председател на Съвета на ЕС. 

  След като Съветът одобри днес позицията на Европейския парламент, законодателният акт беше приет. След подписването си от председателите на Европейския парламент и на Съвета регламентът ще бъде публикуван в Официален вестник на Европейския съюз и ще влезе в сила на третия ден след това.

  Съветът прие и изменение на регламента за създаване на съвместните предприятия по програмата „Хоризонт Европа“, за да може да се учреди съвместното предприятие „Интегрални схеми“, в което се трансформира съществувалото досега съвместно предприятие „Ключови цифрови технологии“. Изменението беше одобрено днес от Съвета след консултация с Парламента. Двата текста ще бъдат публикувани едновременно в Официален вестник.

  Чиповете (интегралните схеми) са малки устройства, които са изградени от полупроводници (материали, позволяващи или блокиращи протичането на електричество) и са в състояние да съхраняват големи количества информация или да извършват математически и логически операции. Те са изключително важни за широк спектър използвани в ежедневието изделия – от кредитните карти до автомобилите или смартфоните. С развитието на изкуствения интелект, 5G мрежите и интернета на предметите се очаква значителен ръст на търсенето и пазарните възможности за интегрални схеми и полупроводници.

  Понастоящем Европа е твърде зависима от произвежданите в чужбина чипове, което стана още по-очевидно по време на кризата с COVID-19. Промишленият и други стратегически сектори като здравеопазването, отбраната и енергетиката търпят смущения в доставките и недостиг.

  Законодателният акт за интегралните схеми има за цел да се ограничат уязвимостта и зависимостта на ЕС от чуждестранни участници, като в същото време се укрепи промишлената база на ЕС за чиповете, използват се максимално бъдещите бизнес възможности и се създадат качествени работни места. Това ще подобри сигурността на доставките, устойчивостта и технологичния суверенитет на ЕС в областта на полупроводниците.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Wizz Air празнува 20 млн. превозени пътници от летище София
  Авиокомпанията и стартира нов маршрут – до Лион
  преди 3 часа
  Онлайн продажбите в САЩ достигнаха $7,2 млрд. в първия ден на Amazon Prime Day
  Продажбите са с над 10% повече спрямо миналата година
  преди 7 часа
  Глобално кибер прекъсване приземи полети по целия свят
  Проблемът засегна и работата на банки и медии в различни точки на света
  преди 8 часа
  Президентът ще връчи втория мандат на 22 юли
  На кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание
  преди 9 часа
  WordPress Engine придобива българската NitroPack
  Основателите Георги Петров и Михаил Стойчев ще работят върху нов проект