четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  720 прочитания

  Амстердам затваря централния си круизен терминал

  Градът забранява влизането на круизни кораби в центъра заради замърсяване и твърде много туристи
  24 юли 2023, 09:50 a+ a- a

  Снимка: ЕК (Архив)

  Общинският съвет на Амстердам забрани круизните кораби в центъра на града. Столицата на Нидерландия се опитва да ограничи броя на посетителите и замърсяването, съобщи BBC.

  Политици казаха, че плавателните съдове не са в съответствие с устойчивите амбиции на града. Това означава, че централният круизен терминал на река Иж близо до централната гара на Амстердам ще бъде затворен. Това е най-новата мярка за ограничаване на масовия туризъм в града.

  Круизните кораби се превърнаха в символ на проблема, като всяка година в столицата акостират над 100. Общинският съвет се опитва да изчисти града, забранявайки пушенето на канабис по улиците на квартала на червените фенери. През март градът стартира онлайн кампания, призоваваща младите британски мъже, които обмислят да организират ергенските си партита в Амстердам, да стоят настрана.

  Амстердам се превърна в жертва на собствената си популярност, привличайки 20 милиона посетители годишно - някои привлечени от репутацията на града за купони.

  „Круизните кораби в центъра на града не се вписват в задачата на Амстердам да намали броя на туристите“, каза Илана Рудеркерк от либералната партия D66, която управлява града заедно с Лейбъристката партия и еколозите. Рудеркерк наскоро сравни круизните туристи с един вид „чума от скакалци“, която се спуска наведнъж над града.

  Други официални лица в Амстердам се възпротивиха на този вид език. Но кметът Фемке Халсема се оплака миналата година, че круизните туристи са пуснати на свобода за няколко часа, ядат в международни вериги и нямат време да посетят музей, поглъщайки града, но правейки малко за него.

  Другата основна причина за премахването на круизните кораби е да се намалят нивата на замърсяване на въздуха в Амстердам. Проучване от 2021 г. на един голям круизен кораб установи, че той е произвел същите нива на азотни оксиди (NOx) за един ден като 30 000 камиона.

  От известно време се обмислят други места за акостиране извън центъра на града, но все още не е взето решение.

  В отделно решение Амстердам обяви планове за засилване на нощната култура за младите хора. Градът очерта целта си да намери места за нощни клубове като неизползвани тунели и гаражи, за да развие таланта на „креативни млади хора, които искат да организират нещо през нощта“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 5 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 5 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 6 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия
  преди 7 часа