понеделник, 11 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  628 прочитания

  Китай разхлабва регулациите за изкуствен интелект

  Страната публикува нов вариант на документа с по-смекчен тон
  17 юли 2023, 09:49 a+ a- a

  Снимка: ЕП

  Изглежда Китай смекчава предложените разпоредби за генеративен изкуствен интелект (AI/ИИ). Администрацията за киберпространство на Китай, най-големият интернет регулатор в страната, публикува най-новата версия на своите насоки за изкуствен интелект. Трябва да се отбележи, че някои специфични ограничения от първоначалния проект, който беше публикуван за първи път през април и отворен за обществен коментар, са премахнати или изяснени, пише Quartz.

  Очаква се новите правила за AI да влязат в сила на 15 август, което ще направи Китай една от първите страни, които регулират зараждащата се индустрия. Най-добрите китайски интернет компании, включително Alibaba, Baidu и JD, вече обявиха свои собствени AI ботове, които да съперничат на ChatGPT на OpenAI.

  Ето някои от промените в насоките за AI на Китай,:
      1. Правилата на Пекин ще се прилагат за всички генеративни AI услуги, предлагани на обществеността. Но генеративната AI технология, разработена за използване само извън страната, вече е освободена от правилата.
      2. В първия проект се казва, че ще бъдат налагани глоби от не по-малко от 10 000 юана ($1400) и не повече от 100 000 юана ($14 000). В последната версия глоби не се споменават.
      3. Предишният проект казваше, че доставчиците на генеративни AI услуги трябва „да могат да гарантират автентичността, точността, обективността и разнообразието на данните“. В последната версия се казва, че те трябва да „вземат ефективни мерки за подобряване на качеството на данните за обучение и за повишаване на автентичността, точността, обективността и разнообразието на данните за обучение“.

  Други правила от първоначалния вариант остават в сила: Доставчиците на генеративни AI услуги трябва да преминат през оценка на сигурността, а AI инструментите трябва да се придържат към социалистическите ценности.

  Последната позиция на Китай относно регулирането на изкуствения интелект подчертава как страните се опитват да създадат рамки за сигурност около новите технологии, като същевременно насърчават иновациите, като залозите вероятно са повишени за Пекин предвид технологичното съперничество между САЩ и Китай. През 2022 г. базираните в САЩ стартиращи фирми с изкуствен интелект са привлекли пет пъти повече финансиране от китайските си партньори, според CB Insights, фирма за пазарни проучвания. За Китай облекчаването на правилата може допълнително да стимулира вътрешното развитие.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Lidl инвестира над 15 млн. лв. в 10-ия си магазин в Пловдив
  Това е 122-ят обект на веригата в страна
  преди 8 часа
  преди 9 часа
  Над 5,5 млрд. лева са американските инвестиции у нас, създали са 41 хил. работни места
  19 са американските ИТ компании с 13 хил. заети у нас, инвестират също в енергетика, преработваща промишленост и търговия, присъстват в Разград, Севлиево, Стара Загора и София, сочи нов доклад
  преди 9 часа
  Бианор Холдинг придобива софтуерната компания Булбера
  Дружеството специализира в разработката на софтуерни решения в областта на здравеопазването, телекомуникациите и електронната търговия
  преди 10 часа
  Близо 18% ръст на приходите от нощувки през ноември
  Според националната статистика по-голямата част от тях идват от български граждани