четвъртък, 30 ноември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  571 прочитания

  Япония обучава тийнейджъри за свободните позиции в електромобилната индустрия

  Недостигът на таланти в тази сфера е глобален
  04 юли 2023, 12:29 a+ a- a

  Снимка: iStock

  След години на аутсорсване на производството в Китай, страните откриват, че резервите им от таланти са пресъхнали. Точно когато се стремят да произвеждат свои собствени батерии и редкоземни постоянни магнити (и двете критични за електрическите превозни средства), установяват, че нямат квалифицирани специалисти за тази работа, пише Quartz.

  Япония не е изключение в това отношение, но вече има план. Правителството има за цел да обучи още 30 000 работници за сферата за производство на батерии, до 2030 г., което ще учетвори работната сила в индустрията от сегашната ѝ база от 10 000.

  За да намери и обучи тези допълнителни десетки хиляди инженери, дизайнери и техници на батерии, Япония планира да привлече гимназисти, както и студенти в колежи и професионални училища, като ги набира за многогодишни интензивни програми за обучение в цялата страна, според Nikkei Asia . Първата група от 40 ученици ще започне да изучава технологии за батерии през декември в професионално училище в Осака, съобщава Nikkei Asia. След това програмата ще бъде разширена до гимназии, професионални училища и университети.

  Въпреки че Япония беше мястото на революционни иновации, които доведоха до литиево-йонната батерия, такава, каквато я познаваме днес, и въпреки че в разгара си Япония контролираше над 50% от световния пазарен дял на литий, сега страната е изправена пред недостиг на таланти за работа, свързана с батерии.

  Историята е същата в много развити икономики. ЕС очаква само неговият сектор на батериите да се нуждае от 800 000 души, които да бъдат обучени или преквалифицирани до 2025 г. Южнокорейските гиганти в производството на батерии предупредиха за недостиг на умения, който ще забави прехода към електрически транспорт с нулеви емисии. И като знак за това колко ожесточена е конкуренцията за таланти сред производителите на електромобили, Tesla каза, че се оказва, че плаща заплати, подобни на финансови директори, за да привлече инженери на батерии.

  В САЩ, друг център за иновативна работа върху литиевите батерии, компаниите и правителството също спешно се опитват да запълнят празнината в уменията в индустрията за батерии. През март Министерството на енергетиката и автомобилният производител Stellantis се обединиха, за да стартират Battery Workforce Challenge, което включва професионално обучение и тригодишно инженерно състезание, предназначено да изгради умения и да създаде група от работници, работещи с батерии.

  Батериите не са единствената климатична технология, която е изправена пред недостиг на таланти. Промишлеността на редкоземните метали също изпитва недостиг на инженери по цялата верига на доставки, от добива и рафинирането до производството на постоянни магнити, които са необходими за задвижване на EV двигатели и вятърни турбини.

  В доклад, публикуван миналия месец за китайската индустрия за редкоземни метали, написан от експерти от индустрията и представен на Конгреса и други правителствени органи на САЩ, авторите изчисляват, че Китай има повече от 12 000 редкоземни изследователи на пълно работно време в своите национални лаборатории, изследователски съоръжения и университети. САЩ, от друга страна, имат само 300.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 26 минути
  Българската Телелинк Инфра Сървисис ще участва в изграждането на широколентов достъп във Великобритания
  Компанията е част от „Проекта Гигабит“, който има за цел да достигне 85% интернет покритие в отдалечените райони на страната до края на 2025 г.
  преди 1 час
  България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия
  Тя е в съответствие с енергийната политика България и действията на правителството за изграждане на блок 7 и 8 на АЕЦ „Козлодуй“
  преди 17 часа
  От 1 декември: Без стари коли в центъра на София
  Нискоемисионната зона ще е валидна до 29 февруари 2024
  преди 18 часа
  80% от страната ще има 5G свързаност до края на 2025
  Всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация
  преди 22 часа
  Бизнес климатът през ноември отчита минимален ръст
  Според данните на НСИ мениджърите в строителството и услугите очакват известно увеличение на цените