понеделник, 02 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  638 прочитания

  ЕС отпуска 1.23 млрд. за подобряване на психичното здраве

  Около 84 млн. души в ЕС са били засегнати от проблеми, свързани с психичното здраве, още преди пандемията
  07 юни 2023, 14:31 a+ a- a

  сн: ЕП

  Европейската комисия добави към Европейския здравен съюз допълнителен стълб: нов всеобхватен подход към психичното здраве. Този подход представлява първа и важна стъпка в посока към изравняване на психичното здраве по значимост с физическото и възприемане на нов, междусекторен подход към проблемите с психичното здраве. С 20 водещи инициативи и финансиране от ЕС в размер на 1.23 милиарда евро по линия на различни финансови инструменти, Комисията ще помогне на държавите членки да поставят на преден план хората и тяхното психично здраве.

  Още преди пандемията от COVID-19 проблемите, свързани с психичното здраве, засягаха 1 на всеки 6 души в ЕС, като положението се влоши вследствие на безпрецедентните кризи от последните години. Цената на бездействието е значителна и възлиза на 600 милиарда евро годишно.

  На фона на значителните технологични, екологични и обществени промени, които засягат способността на хората да се справят, действията на ЕС в областта на психичното здраве ще бъдат съсредоточени около три ръководни принципа: адекватна и ефикасна превенция, достъп до психично здравеопазване и лечение с високо качество и на достъпна цена, както и реинтеграция в обществото след възстановяване.

  Конкретните действия ще обхванат широк спектър от политики и ще включват усилия за:

  - Насърчаване на доброто психично здраве чрез превенция и ранно откриване, включително посредством Европейска инициатива за превенция на депресиите и самоубийствата, Европейски кодекс за психично здраве и засилена научноизследователска дейност относно здравето на мозъка.

  - Инвестиране в обучение и изграждане на капацитет с цел интегриране на темата за психичното здраве във всички области на политиките и подобряване на достъпа до лечение и грижи. Действията ще включват програми за обучение и обмен на специалисти и техническа подкрепа за реформи в областта на психичното здраве на национално равнище.

  - Осигуряване на добро психично здраве при работа посредством повишена осведоменост и по-добра превенция. Това ще бъде постигнато например чрез кампании на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) за повишаване на осведомеността, които обхващат цялата територия на ЕС, както и посредством евентуална бъдеща инициатива на ЕС относно психосоциалните рискове на работното място.

  - Защита на децата и младите хора през годините на формиране на личността, когато те са най-уязвими, в контекста на засилващ се натиск и все по-големи предизвикателства. Мерките включват създаване на мрежа за психично здраве на децата и младежите, набор от инструменти за превенция при децата, насочен към основните определящи здравето фактори за психично и физическо здраве, както и по-добра защита онлайн и в социалните медии.

  - Работа с уязвимите групи от населението чрез предоставяне на целенасочена подкрепа за най-нуждаещите се, като по-възрастните хора, хората в затруднено икономическо или социално положение и мигрантите/бежанците. Специално внимание се обръща на засегнатото от конфликта население, по-специално разселеното от Украйна население (и по-специално деца), както и на децата в Украйна, травмирани от войната.

  - Пример и лидерство на международно равнище чрез повишаване на осведомеността и предоставяне на качествена подкрепа за психичното здраве при извънредни хуманитарни ситуации. 

  Още преди пандемията от COVID-19 проблемите, свързани с психичното здраве, засягаха около 84 милиона души в ЕС, като оттогава насам тази статистика само се влошава. Пандемията оказа допълнителен натиск върху психичното здраве, особено сред младите хора и хората с вече съществуващи психични заболявания. По груби изчисления общата цена на проблемите с психичното здраве – която включва както цената за здравните системи и за програмите за социална сигурност, така и понижената заетост и понижената продуктивност на работниците – възлиза на повече от 4% от БВП във всички държави членки на ЕС, което се равнява на повече от €600 милиарда евро годишно.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 43 минути
  преди 60 минути
  НАП публикува новите банкови сметки за плащане на данъци и осигурителни вноски
  Преводите по новите сметки ще се извършват от 2-ри октомври, старите ще бъдат закрити
  преди 1 час
  „Зора“ откри нов логистичен център в Индустриален парк София-Божурище
  Инвестицията е за 30 млн. лв., открити са над 30 нови работни места
  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата