петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    813 прочитания

    ЕС отпуска 1.23 млрд. за подобряване на психичното здраве

    Около 84 млн. души в ЕС са били засегнати от проблеми, свързани с психичното здраве, още преди пандемията
    07 юни 2023, 14:31 a+ a- a

    сн: ЕП

    Европейската комисия добави към Европейския здравен съюз допълнителен стълб: нов всеобхватен подход към психичното здраве. Този подход представлява първа и важна стъпка в посока към изравняване на психичното здраве по значимост с физическото и възприемане на нов, междусекторен подход към проблемите с психичното здраве. С 20 водещи инициативи и финансиране от ЕС в размер на 1.23 милиарда евро по линия на различни финансови инструменти, Комисията ще помогне на държавите членки да поставят на преден план хората и тяхното психично здраве.

    Още преди пандемията от COVID-19 проблемите, свързани с психичното здраве, засягаха 1 на всеки 6 души в ЕС, като положението се влоши вследствие на безпрецедентните кризи от последните години. Цената на бездействието е значителна и възлиза на 600 милиарда евро годишно.

    На фона на значителните технологични, екологични и обществени промени, които засягат способността на хората да се справят, действията на ЕС в областта на психичното здраве ще бъдат съсредоточени около три ръководни принципа: адекватна и ефикасна превенция, достъп до психично здравеопазване и лечение с високо качество и на достъпна цена, както и реинтеграция в обществото след възстановяване.

    Конкретните действия ще обхванат широк спектър от политики и ще включват усилия за:

    - Насърчаване на доброто психично здраве чрез превенция и ранно откриване, включително посредством Европейска инициатива за превенция на депресиите и самоубийствата, Европейски кодекс за психично здраве и засилена научноизследователска дейност относно здравето на мозъка.

    - Инвестиране в обучение и изграждане на капацитет с цел интегриране на темата за психичното здраве във всички области на политиките и подобряване на достъпа до лечение и грижи. Действията ще включват програми за обучение и обмен на специалисти и техническа подкрепа за реформи в областта на психичното здраве на национално равнище.

    - Осигуряване на добро психично здраве при работа посредством повишена осведоменост и по-добра превенция. Това ще бъде постигнато например чрез кампании на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) за повишаване на осведомеността, които обхващат цялата територия на ЕС, както и посредством евентуална бъдеща инициатива на ЕС относно психосоциалните рискове на работното място.

    - Защита на децата и младите хора през годините на формиране на личността, когато те са най-уязвими, в контекста на засилващ се натиск и все по-големи предизвикателства. Мерките включват създаване на мрежа за психично здраве на децата и младежите, набор от инструменти за превенция при децата, насочен към основните определящи здравето фактори за психично и физическо здраве, както и по-добра защита онлайн и в социалните медии.

    - Работа с уязвимите групи от населението чрез предоставяне на целенасочена подкрепа за най-нуждаещите се, като по-възрастните хора, хората в затруднено икономическо или социално положение и мигрантите/бежанците. Специално внимание се обръща на засегнатото от конфликта население, по-специално разселеното от Украйна население (и по-специално деца), както и на децата в Украйна, травмирани от войната.

    - Пример и лидерство на международно равнище чрез повишаване на осведомеността и предоставяне на качествена подкрепа за психичното здраве при извънредни хуманитарни ситуации. 

    Още преди пандемията от COVID-19 проблемите, свързани с психичното здраве, засягаха около 84 милиона души в ЕС, като оттогава насам тази статистика само се влошава. Пандемията оказа допълнителен натиск върху психичното здраве, особено сред младите хора и хората с вече съществуващи психични заболявания. По груби изчисления общата цена на проблемите с психичното здраве – която включва както цената за здравните системи и за програмите за социална сигурност, така и понижената заетост и понижената продуктивност на работниците – възлиза на повече от 4% от БВП във всички държави членки на ЕС, което се равнява на повече от €600 милиарда евро годишно.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 11 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство