петък, 19 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2273 прочитания

  Индия премахна Менделеевата таблица и еволюцията от учебната програма

  Очаква се в рамките на тази година Индия да стане страната с най-голям брой хора в света, надминавайки Китай
  02 юни 2023, 09:54 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Учениците от 10. клас, които следват учебната програма на индийското правителство, вече няма да учат периодичната таблица на елементите (Менделеевата таблица). Устойчивостта на околната среда също е премахната от учебната програма, съобщи Quartz.

  Преди това Националният съвет за образователни изследвания и обучение (NCERT), който контролира училищните програми за около 134 милиона ученици на възраст 11-18 години, дори премахна еволюцията от учебната програма, което предизвика протест.

  „В ненаучно съдържание, глави за демокрацията и многообразието; политически партии; и предизвикателствата пред демокрацията бяха премахнати. И една глава за индустриалната революция е премахната за по-големите ученици“, съобщава Nature.

  Шокирани експерти разкритикуваха този ход, като казаха, че премахнатите теми са повече от всякога актуални днес.

  „Всичко, свързано с водата, замърсяването на въздуха и управлението на ресурсите, беше премахнато... Не виждам как опазването на водата и въздуха [замърсяването] не е от значение за нас. Сега повече от всякога“, каза Митили Рамчанд, преподавател по природни науки в Института за социални науки Тата в Мумбай, пред Nature.

  Миналия месец беше съобщено, че NCERT е премахнал споменаването на Маулана Абул Калам Азад, който се бори за независимостта на Индия от Великобритания и е първият министър на образованието на Индия, от учебника за 11 клас.

  През 1951 г. Азад открива Индийския технологичен институт (ИИТ) Карагпур (Kharagpur), в Западен Бенгал, създавайки поредица от подобни елитни институции в цялата страна през следващите десетилетия. Днес, след като поставиха основите и задвижиха технологичната мощ на Индия по целия свят, 23-те ИИТ са едни от най-търсените технически училища в световен мащаб.

  NCERT цитира „рационализирането на учебната програма“ като причина за премахването на препратката към Азад от учебниците.

  Съветът също така премахна уроци за бунтовете в Гуджарат през 2002 г. (по това време настоящият премиер Нарендра Моди е главен министър на държавата), моголските съдилища, извънредното положение (1975-77) и Студената война, наред с други теми.

  Припомняме, че според оценки на ООН, през април населението на Индия надмина по брой това на континентален Китай, като се очаква до края на 2023 г. то да надмине общото население на континенталната част и Хонконг взети заедно. Към края на април населението на Индия наброява 1,428 милиарда души.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  Урсула фон дер Лайен остава начело на ЕК още 5 години
  Европейският парламент я преизбра с мнозинство
  преди 15 часа
  ЕЦБ запази лихвите непроменени
  Лихвената пауза идва, след като през юни банката за първи път от 2019 намали лихвите
  преди 16 часа
  64% спад на чуждите инвестиции у нас
  Най-големите вложения в страната за януари-май 2024 са от Белгия, Австрия и Нидерландия, сочат нови данни на БНБ
  преди 17 часа
  Над 15% са празните офиси в София
  Относително активиране на наемния пазар през пролетните месеци, отчита консултантската компания Cushman&Wakefield Forton
  преди 19 часа
  Shelly Group е първата българска компания, която се търгува на EuroBridge
  Акциите ще се търгуват и в евро в сегмента за двойно листване на БФБ