понеделник, 02 октомври 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1241 прочитания

  ЕП прие препоръки за координирани действия срещу заплахата от антибиотичната резистентност

  Ако мерките се окажат недостатъчни, ще се предприемат допълнителни зкаонодателни действия на ниво ЕС
  02 юни 2023, 09:05 a+ a- a

  Снимка: ЕП

  В резолюция, приета с 525 гласа „за“, двама „против“ и 33 „въздържал се“, членовете на ЕП казват, че успешното справяне с антимикробната резистентност (AMР) изисква разумна употреба на антибиотици за хора и животни, добри мерки за предотвратяване и контрол на инфекциите, както и повече изследвания и разработки в нови антимикробни средства и алтернативи на антимикробни средства.

  Евродепутатите казаха още, че ако мерките, препоръчани на държавите-членки, се окажат недостатъчни, ще са необходими допълнителни законодателни действия на ниво ЕС.

  Национални мерки за предотвратяване, наблюдение и намаляване на разпространението на AMР
  Текстът призовава държавите от ЕС да въведат, прилагат и редовно да актуализират (поне на всеки 2 г.) „Национални планове за действие“ срещу АМР като приоритет за техните национални здравни системи.

  За да подкрепят разумното използване на антимикробни средства за човешкото здраве, членовете на ЕП искат да подобрят събирането на данни, включително данни в реално време, както за AMР, така и за потреблението на антимикробни средства. Те също така искат от Комисията да създаде база данни на ниво ЕС.

  Справяне с консумацията на антимикробни средства
  Въпреки че са съгласни с предложената от Комисията цел за намаляване до 2030 г. на общата консумация на антибиотици от човека в ЕС с 20%, евродепутатите настояват, че националните мерки трябва също така да гарантират, че поне 70% от консумираните антибиотици принадлежат към „групата за достъп“, както е определено в класификацията AWaRe на СЗО (антибиотици, които са ефективни срещу широк спектър от често срещани патогени, като същевременно показват по-нисък потенциал за резистентност).

  Подкрепа за научни изследвания и предотвратяване на недостиг на лекарства
  Резолюцията призовава държавите-членки и Комисията да подкрепят споделянето на изследователски данни и технологичните иновации за откриване, превенция и лечение на инфекции при хора, причинени от устойчиви на антибиотици патогени. В този контекст евродепутатите казват, че създаването на европейско партньорство трябва да включва всички заинтересовани страни (промишленост, пациентски организации, академични среди) и трябва да бъде достъпно за МСП.

  Те подчертават значението на координирането на националните инициативи за производство, снабдяване и складиране, за да се предотврати недостигът на лекарства и значително да се подобри непрекъснатостта на доставките на антимикробни средства и други мерки за противодействие на AMР в ЕС.

  Следващи стъпки
  Очаква се държавите-членки да приемат предложението на Комисията за препоръка на Съвета относно борбата с AMР в средата на юни.

  Предистория
  На 26 април 2023 г. Комисията предложи препоръка на Съвета за засилване на действията на ЕС за борба с антимикробната резистентност в подхода „Едно здраве“ като част от реформата на фармацевтичното законодателство на ЕС.

  През 2019 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви AMР за една от 10-те най-големи глобални заплахи за общественото здраве, пред които е изправено човечеството. През юли 2022 г. Комисията определи АМР като една от трите най-приоритетни заплахи за здравето. Всяка година резистентните на антибиотици бактерии причиняват повече от 670 000 инфекции и приблизително 33 000 души умират като пряка последица в ЕС/ЕИП.

  С приемането на тази резолюция Парламентът отговаря на очакванията на гражданите да гарантира, че всички европейци имат достъп до здравословна храна и здравословен начин на живот и да гарантира техния равен достъп до здраве, както е посочено в предложения 7 (1), 7 (5) и 10( 1) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  29 септември 2023, 16:02
  Инфлацията в Еврозоната падна до най-ниското си ниво от 2 години насам
  Показателят се увеличава с най-бавното темпо от края на 2021 г.
  29 септември 2023, 14:48
  България е привлякла €80 млн. по програма Хоризонт Евопа
  За 2 години български учени, изследователи и бизнес партньори са участвали в 214 проекта по програмата
  29 септември 2023, 12:21
  Открит бе първия етап от фотоволтаичния парк на „Каменица“ АД в Хасково
  Съоръжението е последната най-голяма инвестиция на компанията в посока устойчиво развитие и е първото в подобен мащаб за Molson Coors на глобално ниво
  29 септември 2023, 09:41
  За девета поредна година Лидл България посреща ученици за дуално обучение
  Те ще се обучават за професиите Икономист и Спедитор-логистик
  29 септември 2023, 09:16
  НС прие промени в Закона за защита на подаващите сигнали служители
  Приемането на законопроекта е част от Плана за възстановяване и устойчивост