петък, 24 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1094 прочитания

  Макрон прокара пенсионната реформа без пълно гласуване в парламента

  Решението идва след 2 месеца усилени протести и стачки
  17 март 2023, 16:13 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Френският президент Еманюел Макрон избра да прокара законодателство за повишаване на възрастта за пенсиониране на 64 години от 62 без пълно гласуване в парламента, решение, което със сигурност ще разпали и без това напрегната конфронтация относно мярката. Противниците от целия политически спектър избухнаха в „Марсилезата“ и удряха по бюрата си в отговор на решението, предаде The New York Times.

  За някои решението на Макрон намирисва на презрение и отчужденост, в които понякога е обвиняван. По време на втория си мандат той се опита усилено да създаде по-мек имидж - по-готов да слуша и по-малко склонен да управлява сам. Но конфронтацията около неговия пенсионен план разкри по-изолиран президент с по-малко съюзници.

  Решението да се избегне гласуването в Националното събрание, което ще се разглежда от политическите опоненти на Макрон като антидемократично, въпреки че е законно, дойде след 2 месеца на големи демонстрации и периодични стачки. Милиони французи казаха, че виждат промените като посегателство върху техния начин на живот.

  Сенатът или горната камара одобри законопроекта рано в четвъртък (16 март). Но в долната камара настъпи безпорядък, защото партията на Макрон „Ренесанс“ няма парламентарно мнозинство. Дори дясноцентристките републиканци, които някога настояваха за повишаване на възрастта за пенсиониране до 65 години, се поколебаха да подкрепят Макрон, тъй като националните протести срещу мярката се увеличиха.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  За първи път: Европа на едно ниво със САЩ по инвестиции в стартъпи в ранен етап на развитие
  Нова платформа за таланти в „дълбоките технологии“ ще насърчи новаторите да изберат да развиват бизнес в Европа, обяви Мария Габриел в САЩ
  преди 2 часа
  Пускат 6,5 км от магистрала "Европа" до Великден
  До около месец се очаква да започне строителството и на последния участък от трасето на аутобана – между Сливница и Северната скоростна тангента на София
  преди 3 часа
  Населението на Пекин намаля за първи път от 2003 г.
  Естественият прираст на населението в страната е -0,05
  преди 3 часа
  Българското кисело мляко вече се предлага и на китайския пазар
  „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ ще създадат център за научно-развойна дейност
  преди 4 часа
  България е държавата членка с най-нисък БВП на човек от населението в ЕС
  Това показват предварителните данни на Евростат за 2022 г.