петък, 24 март 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1040 прочитания

  11 американски банки инжектират $30 млрд. във First Republic Bank

  Споразумението е без прецедент от десетилетия
  17 март 2023, 15:39 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Единадесет американски банки се обединиха, за да инжектират $30 млрд. във First Republic Bank, по-малка банка, която е на ръба на колапса след срива на Silicon Valley Bank миналата седмица. Споразумението, при което всеки ще депозира най-малко $1 млрд. във First Republic, е предназначено като демонстрация на подкрепа и сигнал, че неволите на кредитора от Сан Франциско не отразяват по-сериозни проблеми, отбелязва The New York Times.

  Споразумението е без прецедент от десетилетия и е индикация колко тежко е станало положението на банковия сектор в рамките на една седмица. Със своето ехо от финансовата криза от 2008 г., сривът на Silicon Valley Bank в петък (10 март) и Signature Bank в неделя (12 март) предизвика паника, която изглежда малко вероятно да отшуми веднага.

  Акциите на First Republic, които изгубиха ¾ от стойността си през последните дни, се повишиха след съобщението. Но много други банкови акции продължиха да падат. Банковият сектор е подложен на натиск и в резултат на проблеми в Credit Suisse, преди централната банка на Швейцария да се намеси, за да осигури предпазен механизъм.

  Четири от най-големите банки в страната - JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup и Wells Fargo, се съгласиха да дадат по $5 млрд. всяка. Goldman Sachs и Morgan Stanley ще дадат по $2,5 млрд.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 34 минути
  За първи път: Европа на едно ниво със САЩ по инвестиции в стартъпи в ранен етап на развитие
  Нова платформа за таланти в „дълбоките технологии“ ще насърчи новаторите да изберат да развиват бизнес в Европа, обяви Мария Габриел в САЩ
  преди 2 часа
  Пускат 6,5 км от магистрала "Европа" до Великден
  До около месец се очаква да започне строителството и на последния участък от трасето на аутобана – между Сливница и Северната скоростна тангента на София
  преди 2 часа
  Населението на Пекин намаля за първи път от 2003 г.
  Естественият прираст на населението в страната е -0,05
  преди 3 часа
  Българското кисело мляко вече се предлага и на китайския пазар
  „Ел Би Булгарикум“ и японската „Мейджи“ ще създадат център за научно-развойна дейност
  преди 3 часа
  България е държавата членка с най-нисък БВП на човек от населението в ЕС
  Това показват предварителните данни на Евростат за 2022 г.