петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    740 прочитания

    Ли Цян се опита да успокои частния бизнес в Китай

    Новият премиер участва в първата си пресконференция
    14 март 2023, 15:38 a+ a- a

    Снимка: gov.cn

    Новият премиер на Китай се опита да успокои частния сектор на своята дебютна пресконференция, тъй като опасенията относно бъдещата политическа посока на страната с встъпването в длъжност на нов кабинет, верен на лидера Си Дзинпин, се увеличават, пише CNN.

    Ли Цян, дългогодишен помощник на Си, официално наследи Ли Къцян като премиер през уикенда. Той е натоварен със задачата да съживи втората по големина икономика в света след 3 години на Covid ограничения и докато напрежението между САЩ и Китай ескалира в различни области, включително технологии и бизнес.

    В първата си пресконференция като длъжностно лице номер 2 в страната той се опита да насърчи частния сектор, група, която е белязана от продължилите години регулаторни репресии и е станала загрижена за все по-държавно ориентирания подход на Пекин.

    „За известен период от време миналата година имаше някои некоректни дискусии и коментари в обществото, което накара някои частни предприемачи да се почувстват притеснени“, каза Ли Цян в понеделник (13 март). „От нова отправна точка ще създадем пазарно ориентирана, легализирана и интернационализирана бизнес среда, ще третираме еднакво предприятията от всички видове собственост, ще защитаваме правата на собственост на предприятията и правата и интересите на предприемачите.“ Новото правителство ще „насърчава честната конкуренция между различните бизнес субекти и ще подкрепя развитието и растежа на частните предприятия“, добави той.

    Но Цян се опита и да смекчи очакванията, признавайки, че целта на Китай да достигне 5% растеж на БВП тази година, най-ниската от десетилетия, „не е лесна задача“.

    Коментарите му дойдоха ден след като Пекин взе изненадващо решение да не пенсионира действащия управител на централната банка в ход, приветстван от анализаторите, които казаха, че това ще „укрепи“ доверието на инвеститорите.

    Ли Цян даде знак, че Пекин не иска да се разделя със САЩ. „Китайската и американската икономика се облагодетелстваха взаимно от развитието си“, каза той. „Китай и Съединените щати могат и трябва да си сътрудничат и има голям потенциал за китайско-американско сътрудничество.“

    „Отварянето към външния свят е нашата основна национална политика. Както и да се промени външната обстановка, ние неотклонно ще вървим напред“, добави той. Притесненията относно бъдещата посока на Китай нарастват от октомври, когато Си Дзинпин запълни екипа си с лоялни привърженици, поведение невиждано от ерата на Мао.

    През уикенда новият състав на кабинета беше потвърден от парламента на Китай. Когато група близки сътрудници на Си встъпиха в длъжност, някои образовани на Запад, реформаторски настроени служители си тръгнаха – включително бившия премиер Ли Къцян и бившия вицепремиер Лю Хе.

    Анализаторите се притесняват, че предпочитанието на Си към личната лоялност пред технократската компетентност сигнализира за по-ориентирана от идеология политическа посока, която може допълнително да попречи на растежа на частния сектор и да влоши връзките на Пекин с Вашингтон.

    Влошаващите се икономически перспективи изглежда са подтикнали висшите лидери да постигнат по-кротък тон към частния бизнес, който допринася с повече от 60% за БВП на Китай и над 80% от заетостта, въпреки че е по-малък от държавния сектор по размер.

    Миналата седмица Си Дзинпин призова частните фирми да играят роля в насърчаването на растежа, работните места и технологичните иновации. „Ние винаги гледаме на частните предприятия и частните предприемачи като на хора на наша страна“, каза той.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 23 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 24 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство