четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1004 прочитания

    Байдън обяви бюджета си

    Документът, който няма шанс да бъде одобрен от републиканците, набляга на разрешаване на дълговата криза, по-достъпно здравеопазване и образование
    10 март 2023, 10:54 a+ a- a

    Снимка: Белия дом

    Американският президент Джо Байдън публикува годишния си бюджет в четвъртък (9 март), очертавайки политическите си приоритети за следващата година. Не се заблуждавайте, предложеният бюджет няма шанс да премине през контролираната от републиканците камара, пише CNN. Но планът на Байдън ще рамкира предстоящите политически битки в Капитолия, където Републиканската партия все още не е разкрила своя собствен план за разходи.

    Бюджетът на Байдън излиза, след като САЩ достигнаха тавана на дълга, определен от Конгреса, по-рано тази година. Министерството на финансите сега предприема извънредни мерки, за да позволи на правителството да продължи да плаща сметките си. Но страната може да започне да просрочва задълженията си през лятото, ако Конгресът не се заеме с тавана на дълга преди това. Републиканците призовават за някои съкращения на разходите в замяна на гласуване за повишаване на тавана, докато Белият дом не иска да преговаря за разрешаване на драмата с лимита на дълга.

    Много от разпоредбите в бюджета преразглеждат по-ранните предложения на президента за разширяване на мрежата за социална сигурност и плащане за това чрез повишаване на данъците за богатите и корпорациите. Той иска да възстанови разширения данъчен кредит за деца и да направи постоянни подобрени субсидии на Obamacare*, и двете въведени в Американския спасителен план през 2021 г. Байдън иска да осигури и универсално безплатно предучилищно образование, да направи колежа по-достъпен и да създаде национална платена програма за семейни и медицински отпуски, което не беше включено в предишни пакети, когато демократите контролираха Конгреса през последните 2 години.

    Планът за разходи на Байдън също призовава за укрепване на Medicare** и ограничаване на цената на инсулина за всички американци.

    Администрацията казва, че тези предложени политики ще доведат до намаляване на дефицитите с близо $3 трилиона – разликата между това, което правителството харчи и неговите приходи – през следващото десетилетие.

    Ето някои от предложенията, включени в бюджета на Байдън:

     • въвеждане на минимален данък за милиардерите – 25% минимален данък върху всички доходи на най-богатите 0,01% от американците, включително оценените им активи. Това ще засегне тези с нетна стойност над $100 млн. Предишните опити за добавяне на този вид данък не бяха успешни.

     • Увеличаване на корпоративния данък – до 28%, в сравнение със ставката от 21%, определена от пакета за намаляване на данъците на Републиканската партия през 2017 г. Бюджетът също така ще намали стимулите за мултинационалните фирми да регистрират печалби при ниски данъци юрисдикции и повишаване на данъчната ставка върху техните чуждестранни приходи до 21% от 10,5%. И ще повиши данъка върху обратното изкупуване на акции, въведен миналата година до 4% от 1%.

     • Отмяна на данъчните облекчения на Тръмп за богатите, въведени от данъчния закон на републиканците от 2017 г. Повишаване на горната данъчна ставка до 39,6% от 37%. Това би повлияло на самостоятелните податели, които печелят над $400 000 годишно, и семейните двойки с приходи над $450 000 годишно, според администрацията. Предложението включва и облагане на капиталовите приходи със ставка равна на тази, с която се облагат печелещите над $1 млн.

     • Възстановяване на увеличения данъчен кредит за деца – $3600 за деца под 6-годишна възраст и $3000 за по-големи деца, който ще може да обхваща повече семейства с ниски доходи.

     • Подобряване финансовата рамка на Medicare.

     • Инсулин за $35 месечно за американците.

     • Намаляване цената на лекарствата за възрастните.

     • Подобрените субсидии за Obamacare да станат постоянни.

     • Увеличаване на хранителната сигурност чрез над $15 млрд., които да позволят на повече щати и училища да осигурят безплатна храна в училище на допълнителни 9 млн. деца.

     • Намаляване на майчината смъртност – чрез $471 за по-добр майчина грижа в селските райони и ново изискване за грижа за майките след разждане в продължение на 12 месеца вместо сегашните 60 дни.

     • По-малко разходи по Medicaid с помощта на влключване на частните застрахователи, които ще трябва да връщат част от средствата, когато таксуват пациентите на много по-високи цени от реалните.

     • По-достъпни колежи чрез увеличаване на държавната субсидия за семейства с ниски доходи. Предвиждат се и $500 млн., които да осигурят първите 2 години обучение да са безплатни, както и допълнителни $620 млн. за програмата, която подпомага студентите и изплащането на студентските заеми.

     • Универсална предучилищна и достъпна грижа за децата: Бюджетът ще осигури финансиране за нова федерално-щатска партньорска програма, която ще осигури универсална, безплатна грижа за децата в предучилищна възраст. Планът за разходи също ще увеличи финансирането за съществуващите федерални програми за ранна грижа и образование.

    *Законът за достъпни грижи (The Affordable Care Act - ACA), официално известен като Закон за защита на пациентите и достъпни грижи и разговорно известен като Obamacare, е федерален закон на САЩ, приет от 111-ия Конгрес и подписан от президента Барак Обама на 23 март 2010 г. Заедно с изменението на Закона за съгласуване на здравеопазването и образованието от 2010 г., той представлява най-значимото регулаторно преразглеждане на здравната система на САЩ и разширяване на покритието от влизането в сила на Medicare и Medicaid през 1965 г. Основните разпоредби на ACA влизат в сила през 2014 г. До 2016 г. неосигуреният дял от населението на САЩ намалява приблизително наполовина, като оценките варират от 20 до 24 милиона допълнително обхванати хора. Законът също така въвежда множество реформи в системата за доставка, предназначени да ограничат разходите за здравеопазване и да подобрят качеството. След като влиза в сила, увеличенията на общите разходи за здравеопазване се забавят, включително премиите за застрахователни планове, базирани на работодателя.

    **Medicare е правителствена национална здравноосигурителна програма в САЩ, започнала през 1965 г. под управлението на Администрацията за социално осигуряване (SSA), а в момента се администрира от Центровете за Medicare и Medicaid Services (CMS). Основно осигурява здравна застраховка за американци на възраст 65 и повече години, но също така и за някои по-млади хора със статус на увреждане, както е определено от SSA, включително хора с краен стадий на бъбречно заболяване и амиотрофична латерална склероза (ALS или болест на Lou Gehrig). През 2018 г., според доклада на попечителите на Medicare за 2019 г., Medicare е осигурила здравна застраховка за над 59,9 милиона души – повече от 52 млн. души на възраст 65 и повече години и около 8 млн. по-млади хора. Според годишните доклади на Medicare Trustees и изследвания на правителствената група MedPAC, Medicare покрива около половината от разходите за здравеопазване на записаните. Записалите се почти винаги покриват повечето от оставащите разходи, като вземат допълнителна частна застраховка и/или като се присъединят към публичен здравен план Part C или Part D Medicare. През 2020 г. разходите на федералното правителство на САЩ за Medicare са $776,2 млрд.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 33 минути
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 1 час
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 2 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 18 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 19 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 19 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място