четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    990 прочитания

    За първи път: ЕС наложи санкции за насилие над жени

    Поводът е Международния ден на жената
    07 март 2023, 15:26 a+ a- a

    сн: ЕК

    В навечерието на Международния ден на жената Европейската комисия и върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност обявиха, че налагат санкции заради насилието над жени на лица от Русия, Афганистан, Иран и други страни.

    "Подкрепяме жените в Иран, чиито свободи систематично се ограничават, и тези в Афганистан, където талибаните се опитват да заличат присъствието на жените и момичетата в публичното пространство, както и навсякъде другаде по света, където основните права и свободи на жените са застрашени или отричани", се отбелязва в съвместно изявление.

    "Информацията, че руските въоръжени сили използват сексуално насилие над жени и деца в Украйна като средство за водене на война, предизвиква дълбока загриженост. Тези деяния представляват военни престъпления и извършителите им трябва да бъдат изправени пред съда. Ще продължим да работим с нашите международни партньори, за да накараме Русия да плати за тези зверства", се допълва в изявлението.

    "За да се засили отговорността в световен мащаб, ЕС току-що прие пакет от санкции срещу извършителите на сексуално и основано на пола насилие. Има и добри новини. ЕС взе исторически решения, за да гарантира, че жените в ЕС имат същите възможности като мъжете, като например новите правила на ЕС относно баланса между половете в управителните съвети на дружествата или прозрачността в заплащането. Искаме също да въведем в целия ЕС правила за борба с насилието над жени и домашното насилие. Остава ни обаче още работа. Пътят към постигането на истински равни права е все още дълъг. Равенството между половете ще бъде постигнато само когато всички станем част от неговото насърчаване и опазване както в ЕС, така и по света".

    Според AFP засегнати от санкциите ще са 9 лица и 3 организации.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 39 минути
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 17 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 17 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 18 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 18 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 20 часа