петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    845 прочитания

    Франция се договори с търговците на дребно за намаление на цените

    Големите търговци на дребно ще намалят цените на храните за срок от 3 месеца
    07 март 2023, 11:21 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Френското правителство съобщи в понеделник (6 март), че е сключило сделка с големите търговци на дребно за ограничаване на цените на много храни, в опит да направи инфлационния натиск по-лесен за понасяне от потребителите, съобщи France 24.

    Групите за търговия на дребно ще намалят цените на широка гама от хранителни продукти, като изборът ще бъде оставен на тяхна преценка, „до възможно най-ниското ниво“ до юни, каза министърът на финансите Бруно Льо Мер. Това ще превърне периода от април до юни в „антиинфлационно тримесечие“, каза той пред репортери след среща с лидери на бизнеса на дребно.

    Търговците на дребно са се съгласили да поемат разходите за инициативата, която според Льо Мер ще възлиза на „няколко стотици милиони евро“.

    Инфлацията при храните е 14,5% през февруари на годишна база, според националния статистически институт INSEE.

    Повечето големи търговци на храни във Франция участваха в разговорите, въпреки че пазарният лидер E.Leclerc остана настрана. „Предпочитам да съм по-евтин във всичко“, каза изпълнителният директор Мишел-Едуар Льоклер. „Не чаках публична среща, за да намаля цените“, каза той пред CNews, добавяйки, че споразумението може „да създаде впечатлението, че търговците на дребно ще компенсират това, като таксуват повече за другите си продукти“.

    Някои асоциации на потребителите също са скептични към инициативата за „анти-инфлация“, която идва в навечерието на пореден ден на масови протести и стачка срещу плановете на правителството да реформира пенсионната система на Франция.

    „Без никакви фиксирани правила за цените, така наречената „намалена цена“ всъщност може да бъде просто обичайната цена“, каза Оливие Андро от асоциацията UFC-Que Choisir пред AFP.

    Но Льо Мер обясни, че избраните продукти ще трябва да бъдат маркирани с лого „анти-инфлационно тримесечие“, включващо цветовете на френското знаме. Ще има проверки на място, за да се гарантира, че търговците на дребно не притискат своите доставчици, за да компенсират недостига на приходи. Льо Мер каза още, че правителството ще започне да тества система за „хранителен чек“ за семейства с ниски доходи през следващите месеци.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 16 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 16 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 23 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 24 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава