петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    878 прочитания

    Екстремното време заради промяната в климата може да струва €900 млрд. на Германия

    Оценката е за периода до 2050 г.
    07 март 2023, 09:58 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Екстремното време, причинено от изменението на климата, може да струва на Германия до 900 милиарда евро кумулативни икономически щети до средата на века. Това показва ново проучване, докато най-голямата икономика в Европа търси мерки за адаптиране към климата, за да намали сметката за щетите, отбелязва „Ройтерс“.

    Проучването, проведено от компаниите за икономически изследвания Prognos и GWS и Германския институт за екологични икономически изследвания, идва в момент, когато Берлин работи върху стратегия за адаптиране към климата, която скоро ще бъде представена от министерството на околната среда.

    Това идва и на фона на дебати в управляващата коалиция за това как Германия може да намали парниковите емисии в трудни сектори като транспорта и строителството, за да стане въглеродно неутрална до 2045 г.

    Германските министерства на икономиката и околната среда цитираха проучването, което показва, че екстремните горещини, суша и наводнения могат да струват между €280 млрд. и €900 млрд. между 2022 г. и 2050 г., в зависимост от степента на глобалното затопляне. Разходите включват загуба на селскостопански добиви, щети или унищожаване на сгради и инфраструктура поради проливен дъжд и наводнения, нарушаване на транспортирането на стоки и въздействие върху здравната система. Проучването не отчита нефинансови щети като здравословни увреждания, смъртни случаи от топлина и наводнения и загуба на биоразнообразие.

    Екстремните метеорологични явления, свързани с изменението на климата, вече са стрували на Германия най-малко €145 млрд. между 2000 г. и 2021 г., €80 млрд. от които са само през последните 5 години, включително наводненията през 2021 г. в провинциите Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия, съобщи министерството на икономиката.

    Възможните разходи за щети могат да бъдат напълно избегнати чрез мерки за адаптиране към климата, като например съхранение на въглерод, ако изменението на климата е само леко, установява проучването, добавяйки, че около 60% до 80% от разходите могат да бъдат спестени при такива мерки в зависимост от това колко силно ще се промени климатът.

    Проучването не споменава колко биха стрували мерките за адаптиране към климата на федералните и държавното правителства.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове