четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    954 прочитания

    ЕК предлага въвеждането на електронни шофьорски книжки

    Отнемането на шофьорската книжка в една страна членка да важи в целия ЕС, предлагат още от Еврокомисията
    01 март 2023, 13:43 a+ a- a

    Сн: Economy.bg

    Европейската комисия представи предложения за осъвременяване на правилата за свидетелствата за управление на МПС, в т.ч. за въвеждане на цифрово свидетелство за управление, важащо в целия ЕС, и нови разпоредби за улесняване на принудителните мерки за изпълнение на правилата за движение в трансграничен план. Миналата година над 20 000 живота са изгубени по пътищата на ЕС, а повечето от загиналите са пешеходци, велосипедисти и водачи на скутери и мотоциклети.

    С помощта на новите правила ще се повиши безопасността за всички участници в движението и ще се спомогне за това ЕС да постигне своето виждане „Нулева смъртност“ – да няма загинали по пътищата на ЕС от 2050 г. нататък. Благодарение на тях водачите ще бъдат по-добре подготвени за превозните средства с нулеви емисии и за управлението на МПС в градски условия, заедно с велосипеди и други двуколесни превозни средства, както и с много пешеходци в близост.

    Чрез новите правила на младите водачи също така ще се даде възможност да трупат опит чрез управление на МПС с придружител – от 17-годишна възраст младежите ще имат право да се учат да шофират и да получават свидетелство. Успешно преминалите изпита на 17 г. ще имат право да управляват сами след навършването на 18 г., както и да работят като професионални водачи, когато това е възможно съгласно изискванията за конкретната работа. Това ще спомогне за справяне със сегашния недостиг на водачи.

    За да се опрости признаването на свидетелствата за управление между държавите членки, Комисията предлага въвеждане на цифрово свидетелство за управление на МПС – първото в света. Така подмяната, подновяването или замяната на свидетелство за управление ще стане много по-лесна, тъй като всички процедури ще се извършват по интернет. Също така за гражданите на държави извън ЕС със сравними стандарти за безопасност на движението по пътищата ще бъде по-лесно да заменят свидетелството си срещу свидетелство от ЕС.

    Действащите правила на ЕС за трансграничните принудителни мерки са допринесли за това чуждестранните нарушители на правилата за движението по пътищата да не остават анонимни, но въпреки това през 2019 г. около 40 % от трансграничните нарушения са останали ненаказани. В тази връзка представеното днес предложение е предназначено за справяне с този проблем, като се предвижда правоприлагащите органи да получат достъп до националните регистри на свидетелствата за управление на МПС. Комисията предлага също така засилване на ролята на създадените национални звена за контакт, така че те да могат да си сътрудничат по-успешно с правоприлагащите органи, участващи в разследването на нарушенията. Това е мярка за преодоляване на сегашните пропуски в сътрудничеството между държавите членки при разследване на нарушенията.

    Освен това сега действащото законодателство се отнася до някои от най-честите и груби нарушения, например управление с превишена скорост и управление в нетрезво състояние. Комисията предлага да добави следното към обхванатите нарушения на правилата за движението по пътищата: неспазване на достатъчно разстояние спрямо движещото се отпред превозно средство; опасно изпреварване; опасно паркиране; пресичане на една или повече непрекъснати бели линии; движение в платното за насрещно движение; неспазване на правилата за образуване и използване на коридори за спешни случаи; използване на претоварено превозно средство. С тези добавки ще се спомогне за намаляване на безнаказаността при такива нарушения и за повишаване на способността на държавите членки да наказват нарушителите от други държави членки. Така ще се осигури и еднакво отношение към местните и чуждестранните нарушители.

    За да не се допуска безнаказаност за нарушителите на правилата за движението по пътищата, ще бъде въведена нова система, осигуряваща лишаване от право да се управлява МПС в целия ЕС, когато държава членка реши да наложи такова наказание за нарушение, извършено на негова територия.

    Предложенията ще бъдат разгледани от Европейския парламент и Съвета в рамките на обикновената законодателна процедура.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 5 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 10 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 11 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 11 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам