петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    888 прочитания

    Исканията за убежище в ЕС са близо 1 млн. през 2022 г.

    Подобен наплив към блока не е имало от бежанската криза от 2015-2016 г.
    23 февруари 2023, 09:08 a+ a- a

    Снимка: ЕП

    Близо 1 милион души са подали молба за международна закрила в Европейския съюз през 2022 г., според данни, публикувани в сряда (22 февруари), с което броят на молбите за убежище достига ниво, невиждано от бежанската криза през 2015-2016 г., припомня AP.

    Агенцията на ЕС за осигуряване на убежище съобщи, че 966 000 молби за убежище са били подадени в 27-те страни от ЕС, както и в Норвегия и Швейцария миналата година, което е с 50% повече от 2021 г. Това не включва повече от 4 млн. украински бежанци, на които е предоставена временна закрила в ЕС, специален механизъм, активиран, за да се избегне сривът на вече пренатоварените системи за убежище.

    Европейската агенция свързва увеличението с продължаващото облекчаване на ограниченията за пътуване от Covid-19, нарастващата продоволствена несигурност и конфликтите в много части на света. Въпреки че повечето търсещи убежище влизат в ЕС законно, главно със самолет с визи за пътуване, някои също са пресекли сухопътните и морските граници на ЕС без разрешение, главно през Западните Балкани и Средиземно море.

    След повече от десетилетие на война и икономически колапс в тяхната страна, сирийците продължават да бъдат най-голямата националност на търсещи убежище в Европа с повече от 130 000 молби. След тях се нареждат афганистанци, бягащи от спираловидните проблеми със сигурността, хуманитарни и финансови проблеми, последвали превземането на талибаните през август 2021 г., със 129 000 заявки.

    На трето място са кандидатите от Турция, които са удвоили броя си с 55 000 заявки. Стремително нарастващата инфлация и „отстъпването на демокрацията“ са сред факторите, за които се смята, че са причинили увеличението, каза агенцията.

    На много места приемните центрове са препълнени, оставяйки търсещите убежище на улицата.

    Неотдавнашното земетресение, което уби близо 46 000 души и остави стотици хиляди без дом в Турция и Сирия, породи опасения за потенциален скок на незаконното преминаване на границата с Гърция. Германия предложи по-рано този месец да облекчи временно визовите ограничения за някои оцелели от земетресението, докато Испания обеща да презасели малка група от 100 уязвими сирийски бежанци от Турция, която е дом на 4 милиона бежанци.

    Венецуелци, колумбийци, бангладешци и грузинци са подали молби за убежище в рекорден брой миналата година, както и мароканци, тунизийци и египтяни. Около 4% от търсещите убежище през 2022 г. твърдят, че са непридружени непълнолетни.

    Европейската агенция не каза кои страни от ЕС са получили най-много заявления миналата година. Но вътрешен доклад за миграцията в ЕС, видян от „Асошиейтед прес“, изброява Германия, Франция, Испания, Австрия и Италия като първите 5.

    Органите за убежище са издали решения по над 600 000 молби миналата година, но получават още повече нови случаи, добавяйки към съществуващото изоставане. От анализираните молби, 40% са получили статут на бежанец или субсидиарна закрила, предимно за кандидати от Сирия, Беларус, Еритрея, Йемен и Мали, както и за повечето украинци, които са избрали да кандидатстват за убежище вместо временна закрила.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 5 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 21 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 21 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 22 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство