четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5713 прочитания

    Българи в основата на първата в историята награда Грами за музика към видеоигра

    За нашия екип в София работата по този саундрак беше голямо приключение - споделиха за Economy.bg от Ubisoft Sofia по повод престижното отличие
    10 февруари 2023, 11:34 a+ a- a

    сн: Ubisoft

    Композиторът на Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök Стефани Иконому спечели първата в историята награда Грами за музика за видеоигри на 5 февруари. Тя победи в новата категория за най-добър саундтрак към видеоигри и други интерактивни медии.

    Играта в основата на престижната награда е разработена от българския екип на компанията Ubisoft.

    "Много благодаря на всички ви. Благодаря на звукозаписната академия за тази невероятна чест. Толкова съм благодарна на Ubisoft и Саймън Ландри, че ме поканиха в богато наследство на Assassin's Creed", заяви Икономи при получаването на "грамофончето".

    "Наградата, която получи композиторката на Assassin’s Creed Valhalla Dawn of Ragnarök - Стефани Иконому, е наистина исторически успех, с който сме много горди и щастливи", споделиха за Economy.bg от Ubisoft Sofia.

    Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök беше пусната през март 2022 като най-голямото разширение в поредицата Assassin's Creed до момента.

    Михаил Лозанов, творчески директор, и Росен Янков, асоцииран продуцент, са работили заедно със Стефани.

    Михаил Лозанов, творчески директор, Ubisoft Sofia

    "И двамата с Росен дълбоко вярваме, че музиката и звукът в една видео игра е от изключителна важност за цялото изживяване. Затова още в началото имахме много ясна идея, че в експанжъна ще ѝ отделим специално внимание. Аз имах няколко много конкретни идеи, които бяха гръбнакът на играта. Три момента в историята трябваше да са подкрепени от оригинални и силно емоционални песни - изпети на старонорвежки. Цялото звучене на музиката трябваше да се отличава от това на основната игра, за да подкрепим новия митологичен свят. Музиката трябваше да звучи като продължение, но по-модерно и авангардно, да надгражда на фолклорните мотиви в основната игра. Блек метъл рифовете и типичният тон на китарите бяха източник на вдъхновение", коментира за Economy.bg Михаил Лозанов, творчески директор на Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök.

    Росен Янков, асоцииран продуцент на Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök, Ubisoft Sofia

    Росен Янков, асоцииран продуцент на Assassin’s Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök, допълва: "На база на това търсихме и композитор за нашата игра. Стефани бе перфектният избор, тъй като, от една страна, тя вече имаше опит в писането на музика за видео игри и за първия експанжън на Assassin's Creed Valhalla "Siege of Paris", но и също така беше отворена да експериментира музикално в посоката, която имахме за играта. Ние много харесваме нейния уникален стил, имахме ѝ доверие и знаехме, че ще успее да напише музика, която дори да надмине очакванията. Писането на музика за видео игра е много по-различно от това за статична медия (филм). Във видео игрите музиката трябва да може в реално време да се променя взависимост от това, което играчът прави. Това е така наречената адаптивна музика и генерално е голямо предизвикателство за всеки композитор.

    Като първа стъпка изпратихме на Стефани много музикални референции за посоката, която искаме. Тя започна работа по основната тема на играта с идеята да се съгласим относно звученето, което търсим, преди да продължим напред. Блек метъл посоката беше много предизвикателна и отне няколко рунда на работа, докато преценим колко блек метъл да включим и всички да сме удовлетворени със звука, който имаме.

    Паралелно с работата на Стефани по музикалната тема, ние подготвихме детайлен бриф за всички моменти в играта, за които имахме нужда от оригинална муизка. Това включва описание на емоцилналния заряд на всяка сцена, продължителност на всяко парче, интензивност, която търсим, и т.н. На този етап играта все още беше в много начална фаза на разботка и все още нямахме нито геймплей, който да покажем на Стефани, нито имахме сигурността, че няма да настъпят някакви промени.

    Стефани е страхотен професионалист и след като успяхме да намерим звука на играта, тя бързо адаптира това за целия саундтрак.

    Паралелно на работата ни със Стефани, работихме и с Ейнар Селвик (Вардруна) по 3 песни, които да използваме в ключови моменти в играта. Тези песни рефлектират емоционалния заряд на сцените и придават тежест на драматургията и наратива на играта. Стефани също съобразяваше музиката, която пише, с тези парчета. Накрая двамата работиха заедно и Ейнар добави вокали към музикалната тема на Стефани.

    За нашия екип в София работата по този саундрак беше голямо приключение и един от многото предизвикателни и интересни процеси, които бяха част от създаването на Dawn of Ragnarök. Изключително щастливи сме и горди с този исторически успех, който Стефани постигна. Безкрайно благодарни сме и за успешната ни екипна работа с колегите от Ubisoft Music, както и целия екип на Assassin’s Creed, допринесли за този проект".

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 50 минути
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 2 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 3 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 4 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 6 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк