събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    959 прочитания

    Мария Габриел: Създаването на стартъп села дава възможности за развитие на селските региони

    Искаме предизвикателствата, пред които са изправени, да бъдат превърнати във възможности, подчерта българският еврокомисар
    08 февруари 2023, 09:39 a+ a- a

    Българският еврокомисар Мария Габриел се включи във Вилнюс в церемонията по подписване на Меморандум за създаване на Алианс на европейските стартъп села. Алиансът е първият по рода си и има за цел да обедини учени, иноватори, инвеститори и представители на местните власти за развиването на иновационния потенциал на регионите. Как да бъдат насърчени научните изследвания и иновациите в селските райони чрез стартъп селата бе тема на дискусията, в която се включиха и министрите на образованието и на околната среда на Литва.

    “Селските райони представляват над 80% от територията на Европейския съюз и 30% от населението. Искаме предизвикателствата, пред които те са изправени, да бъдат превърнати във възможности – за развитие на стартъпите и иновациите, за привличане на млади таланти, за свързване на регионалните иновационни екосистеми. Ключови за това са добрата инфраструктура, инвестициите в уменията и достъпа до образование и услуги“, заяви Мария Габриел.

    Българският еврокомисар открои възможностите по програмите и инициативите в ресора ѝ, сред които „Хоризонт Европа“, Европейският институт за иновации и технологии и Европейският иновационен съвет.

    Мария Габриел наблегна и на Дългосрочната визия за селските райони на ЕС и на новата европейска иновационна програма. „Със създаването на „регионални иновационни долини“ целим свързването на иновативни региони с региони, имащи нужда да подобрят иновационния си капацитет”, отбеляза комисар Габриел. Регионалните иновационни долини ще обменят опит и работят съвместно за реализиране на междурегионални проекти, включително в областта на дълбоките технологии. „Свързаност, стратегически инвестиции и подкрепа за местните таланти са трите ключови елемента“, коментира Мария Габриел.

    „Създаването на стартъп села трябва да е на базата на подхода „отдолу-нагоре“ – на процес, който идва от гражданите и регионите. С тяхна подкрепа можем да превърнем меморандума в още една възможност за талантите във всички региони на Европа да развиват уменията си и допринасят за устойчивото регионално развитие“.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство