четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    709 прочитания

    Великобритания подготвя дигитален паунд

    Той може да е в обращение до 2030 г.
    07 февруари 2023, 14:08 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Потребителите може да започнат да използват дигитален паунд като алтернатива на парите в брой до края на десетилетието съгласно планове, изготвени от Английската централна банка (Bank of England – BoE) и Министерството на финансите на Великобритания. Правителството ускорява реакцията си на нарастването на частно емитираните криптовалути и stablecoins с четиримесечен процес на обществено обсъждане относно „Бриткойн“ (Britcoin), съобщи The Guardian.

    След нестабилността на криптовалутите и срива на крипто борсата FTX, Банката и Министерството на финансите ще се стремят да уверят обществеността, че подкрепяната от държавата цифрова валута би била толкова безопасна, колкото парите в брой. Длъжностните лица ще проучат техническите проблеми, свързани със създаването на цифрова валута на централната банка, преди да бъде взето окончателно решение до средата на десетилетието.

    Джеръми Хънт, министърът на финансите, и Андрю Бейли, управител на Bank of England, казват, че правителството все още може да реши да не продължи напред, но зад идеята се натрупва импулс. Консултативният документ твърди, че цифрова лира ще бъде необходима в някакъв момент в бъдещето.

    Ако приемем, че бъде дадена зелена светлина, най-ранната дата, в която парите могат да се държат в цифрови портфейли, предлагани на потребителите от частния сектор чрез смартфони или смарт карти, ще бъде краят на текущото десетилетие, казват от банката и Министерството на финансите.

    Бейли каза: „Тъй като светът около нас и начинът, по който плащаме за нещата, стават все по-дигитализирани, аргументите за цифрова лира в бъдеще продължават да нарастват. Цифровият паунд ще предостави нов начин за плащане, ще помогне на бизнеса, ще поддържа доверието в парите и ще защити по-добре финансовата стабилност.“

    Ако бъде въведена, цифровата лира ще бъде издадена от Bank of England и ще може да се използва за извършване на плащания лично или онлайн. Тя ще бъде взаимозаменяема с пари в брой и банкови депозити и, както при сегашната система от банкноти, ще се издава в деноминации от лири стерлинги. Няма да се плаща лихва върху лири, съхранявани в цифрова форма.

    Банката и Министерството на финансите казват, че дигиталната лира ще бъде предмет на строги стандарти за поверителност и защита на данните. „Подобно на настоящите дигитални плащания и банкови сметки, дигиталната лира няма да бъде анонимна, защото способността за идентифициране и проверка на потребителите е необходима за предотвратяване на финансови престъпления“, казаха те. „Това е от съществено значение за доверието и увереността в парите и следователно за широкото използване на цифровия паунд.“

    Други големи централни банки, включително Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка, разглеждат свои собствени официални цифрови валути, въпреки че плановете на Обединеното кралство са в по-напреднал етап.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 5 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 6 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк