четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1045 прочитания

    Изпращаме спасителни екипи в помощ на пострадалите при земетресението в Турция

    Над 1000 са жертивте на силния трус
    06 февруари 2023, 11:55 a+ a- a

    Държавният глава Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до своя турски колега президента Реджеп Тайип Ердоган, в което изразява съболезнования на семействата и близките на жертвите при тежкото земетресение в Южна Турция, при което загинаха стотици граждани и бяха нанесени тежки материални щети.

    България изпраща спасителни екипи в помощ на пострадалите и за справяне с последствията от тежкото земетресение.

    Българският Червен кръст има готовност да предостави хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП) за нуждите на пострадалото население от опустошителното земетресение в  Турция. БЧК е в готовност да предостави от бедствения си резерв 1000 спални комплекта, които включват походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии; допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла. В готовност да отпътува за Турция е и екип за търсене и спасяване от 12 души с 5 кучета от Планинската спасителна служба на БЧК.

    Европейската Комисия задейства Механизмът за гражданска защита в отговор на земетресението в Турция. Центърът за координация вече работи по разполагането на спасителни екипи от Европа.

    "Силно земетресение с магнитуд 7.8 по скалата на Рихтер - едно от най-силните в региона за повече от 100 години - засегна тази нощ региона Газиантеп в Турция и съседна Сирия. В незабавен отговор Европейският съюз мобилизира спасителни екипи в Турция в отговор на искането й по линия на Механизма на ЕС за гражданска защита. От България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Нидерландия, Полша и Румъния бързо бяха мобилизирани екипи за издирване и спасяване в градовете в подкрепа на екипите за първа помощ на място. Италия и Унгария също предложиха своите спасителни екипи на Турция. Координационният център за реагиране при извънредни ситуации е в пряк контакт с властите в Турция, за да координира по-нататъшната подкрепа, ако е необходимо. Спътниковата система на ЕС „Коперник“ също беше задействана, като се предоставят спътникови карти, изготвени от услугата за управление на извънредни ситуации на „Коперник“. ЕС е готов също така да подкрепи засегнатите в Сирия чрез своите програми за хуманитарна помощ. Мислите ни са с всички, които са загубили близките си, и с екипите за първа помощ, които работят за спасяването на човешки живот", написаха в общо изявление върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и еврокомисарят по управление при кризи Янез Ленарчич по повод земетресението.

    Мощното земетресение с магнитуд 7,4 рано днес отне живота на  над хиляда души в Турция и Сирия. Броят им постояно расте.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 24 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 24 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.