вторник, 16 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    543 прочитания

    ЕС и Сингапур ще си сътрудничат в дигиталните технологии

    Двете страни ще работят в сфери като ИИ, чиповете, данните, улесняването на цифровата търговия, цифровите умения на хората и цифровизацията при бизнеса
    02 февруари 2023, 11:30 a+ a- a

    сн: ЕК

    ЕС и Сингапур засилват сътрудничеството си като стратегически партньори. Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон и сингапурският министър на промишлеността и търговията С. Исуаран подписаха ново цифрово партньорство между ЕС и Сингапур за засилване на сътрудничеството в областта на цифровите технологии. Изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис и министър Исуаран подписаха също принципи за цифровата търговия. Принципите са ключов резултат от цифровото партньорство и целта им е да улеснят свободното движение на стоки и услуги в цифровата икономика, като същевременно защитават неприкосновеността на личния живот.

    Цифровото партньорство между ЕС и Сингапур отразява динамичните отношения, които ЕС изгражда с тази отворена и експортно ориентирана икономика — оживен логистичен и финансов център в Югоизточна Азия.

    Двете страни се споразумяха да работят съвместно във възлови сфери като полупроводниците, потоците от надеждни данни и иновациите в областта на данните, доверието в цифровите технологии, стандартите, улесняването на цифровата търговия, цифровите умения на хората и цифровизацията при бизнеса и обществените услуги. Това партньорство е поредната важна стъпка за изпълнение на стратегията на ЕС за Индийско-Тихоокеанския регион.

    Цифровото партньорство например:

    - ще засили научното сътрудничество в областта на авангардните технологии като изкуствения интелект и полупроводниците; ще насърчи сътрудничеството за регламентиране на изкуствения интелект и електронната идентификация;

    - ще стимулира инвестициите в стабилни и устойчиви цифрови инфраструктури, в т.ч. центрове за данни и подводни телекомуникационни кабели за връзка между ЕС и Югоизточна Азия;

    - ще осигури трансгранични потоци от надеждни данни в съответствие с правилата за защита на данните и други цели на обществената политика;

    - ще засили обмена на информация и сътрудничеството в областта на киберсигурността;

    - ще изгради съюзи в международните организации и форумите за стандартизация;

    - ще улесни цифровата търговия, в т.ч. чрез работа по съвместни проекти в сфери като търговията без документи на хартиен носител, електронното фактуриране, електронните разплащания, регламентирането на електронните операции.

    Сингапур и ЕС се договориха по основните работни приоритети за 2023 г.: проучване на възможността за общи подходи към електронната идентификация и управлението на изкуствения интелект, както и работа по проекти за улесняване на цифровата търговия и цифровизацията на МСП.

    Цифровото партньорство между ЕС и Сингапур е третото, подписано с основен азиатски партньор. Първото партньорство бе сключено през май 2022 с Япония по време на 28-ата среща на върха между ЕС и Япония, а второто — с Корея през ноември 2022.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 16 часа
    И Велико Търново с вертолетно летище за спешна медицинска помощ по въздух
    До момента България разполага с 3 вертолетни летища в София и по 1 във Варна, Панагюрище и Русе
    преди 16 часа
    ITF Group отчита най-успешната си година до момента
    Първата финтех компания в ВЕАМ сегмента на БФБ очаква значителен ръст на бизнеса
    преди 17 часа
    BlackPeak Capital инвестира 13,3 млн. лв. в „Бианор Холдинг“
    Бианор привлече общо над 20 млн. лв. през Българска Фондова Борса
    преди 17 часа
    Инфлацията у нас падна до 3%
    НСИ отчита годишна инфлация от 3% за март, и месечна от - 0.2%
    преди 17 часа
    Salesforce преговаря за придобиването на Informatica
    Акциите на Informatica отбелязват над 40% ръст от началото на годината
    преди 18 часа
    Над 1 млн. лв. инвестира Kaufland България в каси на самообслужване
    Веригата ще въведе в експлоатация над 80 нови каси до края на годината